A klub


  • Miskolc Steelers Amerikai Futball és Szabadidő Sport Egyesület

  • Az egyesület székhelye: 3535 Miskolc, Szépvölgy u. 4. (levelezési cím: 3561 Felsőzsolca, Kassai u. 9.

  • Az egyesület számlaszáma: 18203064-06025018-40010010

  • Az egyesület adószám: 18449668-2-05
    (szja-egyszázalékos nyomtatvány letölthető)


  • Elnök: Páll Sándor
    tel.: 06/30-985-3259

  • Alelnök: Kárpáti Gábor (1958-2008)
  • Alelnök: Nádi Gyula (1961-2019)

  • Alelnök: Kiss Krisztina
  • Elnökségi tagok: Aggod Péter szakosztályvezető, Imricskó Péter, Balogh Attila

  • Titkár: Varga-Nyisták Mária
    e-mail: info@miskolcsteelers.hu

  • Sajtókapcsolatok, weboldal: Balogh Attila, e-mail: bebaegy@gmail.com

  • Pénztáros: Burcsa Eszter




Az egyesület története

Végy egy sisakot... illetve mindjárt közel félszázat: így kezdődik egy amerikaifocis klub históriája


Megszületett az Acélcsapat!

A Miskolc Steelers amerikaifutball-csapat ötlete 2005 tavaszán fogalmazódott meg miskolci középiskolás diákok fejében. Rövid szervezés után, egy amerikai származású angoltanár, Joseph Scott Selmser (aki akkor a Debrecen Gladiators játékosa volt) vezetésével kezdtek el megismerkedni a sportág alapjaival és szabályaival. Augusztustól a miskolc-szirmai focipályán tartották az edzéseket Horváth Tamás edző vezetésével - ekkor még felszerelés nélkül, de száz százalékos odaadással labdás és erőnléti edzések folytak annak a reményében, hogy a Miskolc Steelers teljes jogú csapatként szerepelhessen a 2006-os MAFL-bajnokságban.
Ennek érdekében a csapat 2005. október 4-én a Budapest Wolves játékosa, az ismert médiaszemélyiség, Árpa Attila irányításával megtartotta első, a helyi sajtó (városi tévé, Észak-Magyarország, Tipp, Boon, Diósgyőr Rádió) által figyelemmel kísért bemutatkozó edzését, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy felhívja a sportágban fantáziát látó fiatalok és támogatók figyelmét a csapat megalakulására, munkájára és céljaira.
Szeptember és november hónapban a csapat - létszáma talán a média hatásának, talán az idő múlásának is köszönhetően - jelentősen növekedett és mennyiségileg elérte azt a szintet, amivel meg lehetett "álmodni" a nagy tervet, a bajnokságban való indulást! December elején a csapat megtartotta megalakulása évének utolsó edzését és megkezdte a "téli pihenőjét", ami alatt a játékosállomány fizikai megerősödése érdekében konditermi edzések zajlottak. Úgy hírlett, hogy az év végén kihirdetik a Rookie Bowlt, és mi izgatottan vártuk, mit hoz klubunk számára a 2006-os esztendő.
A legeslegelején még nagy szükség volt a "lökésre egy külső kéztől" - elvégre kevesen tudták itthon, a tojáslabdát "eszik-e vagy isszák"

Minden kezdet nehéz

A következő év elején hamar kiderült, hogy a Rookie Bowl elmarad és a bajnokságot tavasszal rendezik. Az idő rövidsége és az időközben elszenvedett emberveszteségek, valamint a rendezetlen anyagi háttér miatt egyértelművé vált, hogy a II. Hungarian Bowlon nem tudunk részt venni. Ennek ellenére a kitartás és létszámnövekedés odáig jutott, hogy érdemesnek találtuk beindítani az egyesület megalapításának folyamatát. Alapító közgyűlésünket május 4-én tartottuk. A csapat megválasztotta az elnökséget és kiosztotta feladatait az elkövetkező időszakra. Elnöknek Páll Sándort választottuk. A vezetőségben szerepet kapott még Nádi Gyula (alelnökként), Farkas János (titkár), Száraz Zsolt (pénztáros) is.
A nyár elején edzőpályát váltottunk, a könnyebb megközelíthetőség miatt a szirmai pályáról beköltöztünk a Győri kapuban található Ifjúsági pályára. A csapat nagy lelkesedéssel folytatta az edzéseket annak reményében, hogy rövidesen megméretheti tudását egy másik város csapatával. Hosszas bírósági procedúra után végre augusztus elején kézhez kaptuk egyesületünk bírósági bejegyzését. Innentől felgyorsultak az események. A játékosok elkezdték befizetni az egyesület számlájára a felszereléseik árát, majd augusztus 9-én elutaltuk az első 25 felszerelés ellenértékét, ezek augusztus 21-én meg is érkeztek; e hó 25-én megtartottuk a média számára is nyilvános első felszereléses edzésünket.

És a hosszú edzések, szervezések, a sok álmodozás után eljött a nagy nap: a csapat lejátszotta történetének első mérkőzését!

Eger Heroes - Miskolc Steelers 36 - 13 (20-7, 0-0, 6-6, 10-0). 2006. szeptember 3., Eger.
Pontjainkat Szanyi László (majd' 70 yardos futás után TD; 6 pont), Sviatkó Ádám (TD utáni jutalomrúgás; 1 pont) és Berecz Ádám (Sviatkó Ádám passzából TD; 6 pont) szerezték.

Ezek után még két meccs következett, ahol bár a győzelmek elmaradtak, a csapat szakmailag hatalmasat lépett előre, és elindult azon az úton, ami révén - akkori kollektívája reményei szerint - elfoglalja helyét a magyarországi amerikaifutball vérkeringésében.

Miskolc Steelers - St. Lawrence Giants 12 - 25 (0-0, 12-3, 0-8, 0-14) 2006. szeptember 23., Miskolc, DVTK-stadion, 500 néző.
Pontjainkat szerezte: Lakatos Bence (egy kb. 10 yardos futás utáni TD), valamint Sviatkó Ádám (Száraz Zsolt 15 yardos passzának elkapása után kb. 50 yardos futás utáni TD).
A csapat mindvégig egységes képet mutatott, a kezdeti (szükségszerű) hányattatások közepette is

Miskolc Steelers - Eger Heroes 16 - 47 (7-7, 2-14, 7-19, 0-7) 2006. október 22., Miskolc, rendészeti szakközépiskola pályája, 100 néző
Pontszerzőink: Aggod Péter (futás utáni TD, az extrarúgás jó: Sviatkó Ádám), Berecz Ádám és Juhász Csaba közösen (safety), Nagy Levente Gábor (futás utáni TD, az extrarúgás jó: Sviatkó Ádám). Csapatunk MVP-je: Tomesz Béla.

November közepén kezdetét vette a téli felkészülés, azaz terembe vonultunk, ahol heti három gyakorlással készültünk a következő esztendőre. December közepén kérvényeztük felvételünket az országos szövetségbe, így minden készen állt arra, hogy 2007-ben elinduljunk a szövetség által kiírt versenysorozatokban, ahol már új vezetőedző diktálja az iramot, Harda Attila személyében.
Mozgalmas év kezdődött! Január elsejétől a pénztáros Nagyné Dévai Zsuzsanna. Száraz Zsolt csapatvezetőként az országos szövetséggel való kapcsolattartást kapta feladatául és munkájának köszönhetően minden dokumentum és kérelem eljutott a szövetségbe, melyek a tagsághoz és a másodosztályú bajnokságban való induláshoz szükségesek voltak. Ennek folyományaként 2007. január 8-án az alábbi hír jelent meg az MAFSZ honlapján: "Újabb három taggal bővült az MAFSZ, az Elnökség január 8-i határozatát követően. A Pécs és a Kaposvár mellett Miskolcról is 1-1 egyesülettel gyarapodtunk, így létszámunk elérte a 15-öt. Az újonnan csatlakozott egyesületek már a tavaszi bajnokságban is jelezték indulásukat. Sok sikert, és eredményes felkészülést kívánunk nekik!" Két hétre rá, január 21-én az MAFSZ közzétette az idei Divízió II-es bajnokság versenykiírását. Ennek értelmében a kilenc csapatot három hármas csoportba sorolták. Mi az Eger Heroes és a Nyíregyháza Tigers társaságában alkottuk a Keleti csoportot.

Készen állt tehát a sorsolás és készülhettek a fiúk a megmérettetésre, azonban az első bajnoki szezonunk előtti edzőmérkőzés nem sikerült túl jól... A számos új játékost felvonultató és emiatt felforgatott Steelers március közepén Budapestre látogatott.
A fővárosban akár csak pontot szerezni... a csapat fejlődésének ezen a pontján még hiú ábránd volt csupán

North Pest Vipers - Miskolc Steelers 52 - 0 (7-0, 28-0, 3-0, 14-0), 2007. március, Budapest
A kickoffot mi végeztük el. A hazai csapat első drive-ja nagyon jól sikerült, néhány futás után máris a redzone-ban voltak. Ekkor azonban megtorpantak és egy rossz snap után körülbelül a mi 40-esünkről következtek 4. és 30-cal! Ahelyett, hogy megszereztük volna a labdát, a Vipers irányítója egy fergeteges TD passzt prezentált! A rúgás jó (7-0). Ezután a támadásunk teljesen hasonlóan jutott el ellenfelünk redzone-jába. Ekkor mi is hibáztunk: fumble. Igaz, visszaszereztük, de ekkor a 30-asról jöhettünk 4. és 15-tel. Mezőnygól-kísérlet: sikertelen. A Viperák következő támadását a félpályánál állította meg a negyed vége, amely a sok futás miatt megdöbbentően gyorsan lepörgött. A második negyedről nincs mit írni, ahogy az eredmény is mutatja, "csak egy csapat volt a pályán". A szünetben vezetőedzőnk nagyobb akarást kért a játékosoktól, mert mi tagadás, a tűz eléggé hiányzott a csapatból. Megjegyzendő viszont, hogy legutóbbi meccsünkhöz képest a fegyelem jelentősen javult mind a pálya szélén, mind a pályán, és sokkal kevesebb büntetést hoztunk össze, bár kritikus hibák most is előfordultak. A második félidőben a védelem szedte össze magát jobban. Több látványos tackle-t is bemutattak és a meccs talán legkedvesebb jelenete számunkra az volt, amikor egy kierőszakolt fumble után Nádi Máté diadalmasan emelte a magasba a labdát. Támadóegységünk a második játékrészben is csak szenvedett. Egyedül Román Józsefet lehet kiemelni, akinek returnjei rendre megizzasztották a hazaik speciális egységét. A harmadik negyedben álltunk legközelebb ahhoz, hogy touchdownt szerezzünk, amikor Józsit csak a hazaiak utolsó védőjátékosa tudta megállítani. Ez volt a Steelers történetének eddigi legnagyobb veresége és ennek tudatában indult el a bajnokság, ahol egy nagyobb vereség és két szoros meccs mellett a csapat utolsó mérkőzésén megszerezte történetének első győzelmét a Pécs Gringos ellen!

Nézzük sorban.

Vereség ugyan, de a csoportelsőség még nem úszott el

Eger Heroes - Miskolc Steelers 12 - 7 (6-0, 0-0, 6-0, 0-7) 2007. április 30., Eger
Pontjainkat Berecz Ádám (Száraz Zsolt passzából TD, 6 pont) és az extrarúgásból Bódi Gergely szerezték.
Nagyon szép helyen játszották le a Keleti csoport 2. mérkőzését. Az Eger fogadta otthonában a miskolciakat. A két csapat eddig kétszer találkozott egymással és mindkét meccset az egriek nyerték. A pénzfeldobás a Steelersnek kedvezett, a visszahordást választották.
1. negyed: az Eger végezte el a kezdőrúgást és a miskolciak kezdhették meg a rohamot. Inkább futásokkal próbálkozott a Steelers és sikerült is eljutni a félpályáig, de ott nekimentek a 4. kísérletnek is, az sikertelen volt, és így a Heroes a félpályáról kezdhette meg a támadást. Az egriek nem is váratták sokáig a közönségüket, egy közel 40 yardos futással megszerezték a TD-t. Az extra pont kimaradt (6-0). Ezt követően egyik, majd a másik csapat próbálkozott a yardok megtételével, de különösebb esemény nem történt, csak a negyed vége előtt, amikor az Eger átadta a támadás jogát a miskolciaknak, az ő visszahordó játékosuk elejtette a labdát és az szabaddá vált, amit a Heroes visszaszerzett, ismét ők támadhattak.
2. negyed: különösebb esemény nem történt ebben a negyedben. Az egyik punt követte a másikat.
3. negyed: a Steelers végezte el a kezdőrúgást, a Heroes indíthatta el a támadásokat. Egy hosszú elkapást követően az Eger ismét TD-t szerzett. Az extra pont kimaradt (12-0). A Steelers egy passzal próbálkozott, amit az Egriek védője megkaparintott: interception. Támadhatott ismét az Eger, elejtették a labdát, szerencséjükre sikerült visszaszerezni. Majd következett egy kisebb időszak, ahol a játékosok nem bírtak egymással.
4. negyed: a Heroes egy fieldgoallal próbálkozott, de az sikertelennek bizonyult. A holder megkapta labdát és ahelyett, hogy lefogta volna, passzolt bal oldalra, de ott nem várta senki az átadást. Egy egri támadást követően elejtették a labdát és a Steelers megszerezte, így még volt egy utolsó esély a szépítésre. Másodpercekkel a vége előtt sikerült is a miskolciaknak megszerezni a TD-t, Száraz Zsolt jobb oldali passza Berecz Ádámot találta meg a redzone-ban. Az extrapont-rúgás Bódi Gergely révén sikeres volt. Heroes - Steelers 12 - 7.
Igazi hírverést jelentett, amikor a diósgyőri futballstadionba sikerült több száz nézőt kicsábítani

Pedig milyen szépen indult...

Miskolc Steelers - Nyíregyháza Tigers 7 - 48 (7-7, 0-13, 0-6, 0-22) 2007. május 13., Miskolc, DVTK-stadion
Pontjainkat Paulenka László(kb. 40 yardos futás utáni TD, 6 pont) és az extrarúgásból Bódi Gergely szerezték!
Ragyogó idő, a DSM Kht. jóvoltából a DVTK-stadion - tehát nagyszerű környezet - és a Disco Express zenekarnak köszönhetően fergeteges hangulat fogadta azt a bő 600 nézőt, akik kilátogattak Miskolc történetének első bajnoki amerikaifutball-mérkőzésére!
Hát még milyen jó volt a hangulat a mérkőzés első perceiben! A sorsolást az acélosok nyerték és a visszahordást választották. Rögtön az első drive-unkkal eljutottunk a vendégek térfelére, majd egy nagyszerű futással TD-t szereztünk! A jutalomrúgást először annullálták a játékvezetők szabálytalan felállás miatt, de a hazai kickert az 5 yarddal nagyobb távolság sem zavarta és máris 7-0 volt ide! Ráadásul a Tigrisek támadását acélos védelmünk visszaszorította és egy punt után ismét az offense-ünk volt a pályán, hogy a félpályától meginduljon a vendégek end zone-ja felé. Ekkor úgy tűnt, akár a csoda is megtörténhet, az esélyesebb Tigrisek legyőzhetők, sőt akár a 13 pontos győzelem is meglehet, ami a csoportelsőséget jelentené!
Ám innentől már folyamatosan a vendégek akarata érvényesült. Három szabálytalanság és máris visszaszorultunk a saját redzone-unkba, majd egy elvesztett fumble után a vendégek "gólhelyzetbe" kerültek és ezzel éltek is.
A második negyedben futásokkal operáltak a Tigrisek és két TD-t is elértek. Az egyik után nem sikerült az extra pont, így a szünetben pont olyan eredmény volt az táblán, amit fordított előjellel óhajtottunk: 7-20, azaz 13 közte, de sajnos nem a mi javunkra...
A szünetben mindkét gárda cheerleaderei bemutatót tartottak és a Disco Express is fokozta a hangulatot. A fiúk fel is pörögtek, a 3. harmad kiegyenlített volt. A harmad közepén következett a mérkőzés utolsó fordulópontja. Ekkor még 7-20-as állásnál a félpályánál következtek a vendégek 4. és 5-tel. Nekimentek. Ha kivédekezzük, még lett volna esély a felzárkózásra. Sajnos nem sikerült. A 37-es számú Tigris 8 yardot tett meg és ezzel átlendítette a holtponton csapatát. Az akció vége TD lett és a kihagyott extra pontkísérlet ellenére is érezhető volt, a mérkőzés eldőlt (7-26). Ennek megfelelően a 4. negyedben már csak egy csapat volt a pályán, három TD-t is csináltak, és bebizonyították, hogy méltóak a csoportelsőségre.
Számunkra nem maradt más hátra, mint a hátralévő mérkőzéseinket megnyerni és megszerezni a Pannon Bowl 7. helyét.

Az alapszakasz utáni sorsolás nyomán az ellenfeleink sorrendben: a kaposvári Vörös Design Golden Fox, majd a Pécs Gringos.

Golden Fox - Steelers 18 - 6 (7-6, 8-0, 3-0, 0-0), 2007. június 25., Kaposvár
Az 1. negyedben mi választottuk a rúgást, így ők támadhattak. A defense-ünk meg is állította őket, de ahogy felment az offense az első playnél a futónk kiejtette a labdát és az ellenfél megszerezte. Ezután a Rókák drive-ja sikeres volt, bevitték a TD-t, és a extrapont-úgás is jó volt (7-0). Ezután a támadósorunk jöhetett és Paulenka Laci egy nagyon szép, körülbelül 80 yardos futott TD-vel szépített! Az extrapont-rúgás mellément (7-6).
A 2. negyedben egy TD-t szereztek a Rókák, de az extrakísérletnél a rúgást kivédekezte a defense-ünk(13-6). A hazaiak ahogy elrúgták a labdát, a visszahordónk az end zone-ban próbálta meg elkapni a labdát, de csak beleért, nem kapta el. Így touchback helyett safety. (15-6).
A 3. negyedben 30-35 yard távolságról megpróbálkoztunk egy fieldgoallal, de a kapu alsó lécéről pattant ki a labda; nem sokon múlt. Még ebben a negyedben vendéglátóink is megpróbálkoztak egy fieldgoallal, 40-45 yard távolságról, és nekik gond nélkül be is ment (18-6).
A 4. negyedben Tomesz Béla szerzett labdát, de pontot már nem sikerült szereznünk.Golden Fox - Steelers 18 - 6.
Eufória a pécsi Gringók fölött aratott klubtörténeti diadal nyomán a szinte állandó otthonná vált népkerti pályán

Megvan az első győzelem

Miskolc Steelers - Pécs Gringos 18 - 14 (12-0, 0-7, 6-0, 0-7) 2007. július 7., 15 óra, Miskolc, Volán-pálya
Pontszerzőink: Száraz Zsolt (5 yard futás, TD, 6 pont; rúgás nem jó), Varga Zoltán (8 yard elkapás, TD, 6 pont, passzt adta: Száraz Zsolt; rúgás nem jó), Száraz Zsolt (2 yard futás, TD, 6 pont; extrapont nem jó)
1. negyed: a mérkőzés a vendég pécsiek kezdőrúgásával kezdődött. Rögtön magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést és az első támadássorozat végén TD-t szereztünk. A jutalomrúgás mellészállt (6-0). A védekező egységünk azonnal megállította a Gringos támadását és az újabb drive-unk végén egy elkapás után már 12-0 az állás a javunkra. Sajnos, a jutalomrúgás ismét jobbról elkerülte a kaput.
2. negyed: a vendégek feltámadtak. A védekezőegységük nem engedett ki minket a saját térfelünkről és amint megkapták a támadás lehetőségét, egy 5 yard-os futással (TD) fejezték be a támadást. Ők nem hagyták ki a jutalomrúgást (12-7).
3. negyed: nagyszerűen teljesített a védekező egység. Megszerezték a labdát, majd az ezt követő drive-unk ismét TD-vel végződött. Ezúttal sem sikerült az extrapont, bár nem rúgással, hanem kétpontos passzkísérlettel próbálkoztunk (18-7).
4. negyed: rémálomszerűen kezdődött az utolsó 12 perc. Mi támadhattunk, de fumble, amit a vendégek védője felkapott és az end zone-unkig nyargalt vele. A rúgás ismét jó (18-14). Ezután mindent megtettünk az újabb TD-ért, hiszen minimum 8 ponttal kellett nyernünk ahhoz, hogy megelőzzük az ellenfelet a tabellán. Eljutottunk a redzone-ig és az utolsó perceket ott is töltöttük. Óriási izgalmak! Kétszer is bevittük az end zone-ba a labdát, de a játékvezetők ítéletei alapján mindkétszer szabálytalan körülmények között. Így már nem változott az eredmény. 9. helyen végeztünk a bajnokságban, de a srácok így is önfeledten ünnepelték a történelmi első győzelmet, miközben a közönség felállva tapsolt!

A bajnokság véget ért de a feladatok most kezdődtek igazán. Láttuk a hibáinkat és tudtuk, fejlődni kell minden poszton, ha nagyobb célokat akarunk elérni. Ezért a bajnokság alig ért véget, 13 játékosunk edzőtáborba vonult. Részt vettek az első hazai amerikaifutball-edzőtáborozáson, Dunaújvárosban. Az öt napos edzőtáborba 32 játékos érkezett július 11-én. A munkájukat 16 edző irányította, akik mindannyian az ősszel indult edzőképzésre készültek, számukra a tábor egyben a tanfolyam gyakorlati része volt. Őket Lee Hlavka felügyelte.
A 32 játékos nagyjából egyenlő arányban szerepelt a védelem és támadó csapatrészekből, igaz, a támadó falemberek száma nem volt ideális, így náluk nem volt csere.
A tábor lezárása eredetileg egy offense-defense mérkőzés lett volna, ez azonban változott, méghozzá annyiban, hogy nem egymás ellen, hanem közösen álltak ki a Dunaújváros Gorillaz csapata ellen. Játékosaink rengeteget tanultak és kellemes élményekkel gazdagodtak. Bízni lehetett abban, hogy az egész csapat javára szolgálnak majd ezek a tapasztalatok. A nyár folyamán kiderült, hiába neveztünk, a 2007-es évben a Blue Bowl-kupa elmaradt, ilyenformán eldőlt, az év hátralévő részét edzéssel töltjük.
2007 novembere elején a Divízió II. csapatai országos értekezletre voltak hivatalosak, ahol kialakították a 2008-as bajnoki versenykiírást, a csoportokat, a következőképpen:

Keleti csoport: Nyíregyháza Tigers, Eger Heroes, Miskolc Steelers, Újpest Bulldogs, Dunaújváros Gorillaz

Nyugati csoport: Zala Predators, Veszprém Wildfires, Pécs Gringos, Kaposvár Golden Fox, Savaria Fighters

Az öt alapszakaszbeli mérközés miatt a Steelers a nyugati csoportból a Zala Predators csapatát kapta ellenfélnek. Az alapszakasz után: rájátszás... talán.

A 2007-es mozgalmas évet még egy esemény színesítette. Az évadzáró est az első volt a gárda történetében, mint ahogy a maguk mögött hagyott bajnoki évad is a honi bajnoki másodosztályban. Az összejövetelen a játékosok mellett megjelentek a csapat pártolói, szimpatizánsai is. Volt évértékelés, köszönetnyilvánítás, tánc, tombola... A bál bevételét az egyesület a 2008-as esztendő hatékony működésére és a csapat minél jobb bajnoki szereplésének elősegítésére szánta. Az évad legjobbjának járó "Plopp Anyu" vándorserleget a runningback Paulenka László vehette át.
Minden korábbinál nagyobb erőbevetéssel, egyszersmind rutinnal készült az újabb szezonra 2007-2008 fordulóján a Steelers

Másodszor nevezett a bajnokságba a klub

A következő esztendő nagy hírrel kezdődött: az ország egyik legjobb irányítójának (egyúttal egyik legjobb játékosának) tartott, volt debreceni, tehát első osztályú tapasztalatokkal felvértezett amerikai quarterbacket, Joe Selmsert sikerült a Steelers-vezetésnek Miskolcra csábítania. Ez magában rejtette az egész csapatra nézve a számottevő szakmai előrelépés esélyét (mondván, mi mindent tanulhat bármely magyar fiatal, ha olyasvalakitől lesi el a fogásokat - nem beszélve a szemléletről, ami ebben a sportágban kulcskérdés -, aki az itteniekkel ellentében nem tizen-huszon éves korában, de kisgyerekként kezdett futballozni; mint ahogy mi, magyar srácok, anno focizni a játszótéren), egyúttal az egyesület és a szakvezetést is némiképp vérmes célok megfogalmazására sarkalta; immár a feljutást érő hely kiharcolása is szóba került... Noha csak halkan, óvatosan - korántsem hivatalos célkitűzésként.

A felkészülés jól sikerült, ezt követően a bajnoki szezon Újpesten indult a miskolciak számára. Váratlanul nyögvenyelősen. Legalábbis ami az egyébként újonc Bulldogok elleni első félidőt illeti. Aztán összekapta magát a vendéggárda.

Újpest Bulldogs - Miskolc Steelers 6 - 14 (0-0, 6-0, 0-6, 0-8) 2008. április 5., Budapest, Tungsram-pálya, 300 néző
Miskolci pontszerzők: Száraz Zsolt (6 yardos elkapás, passz: Joe Selmser, TD, 6 pont; rúgás nem jó), Joe Selmser (15 yardos irányító-futás, TD, 6 pont; rúgás nem jó), Tomesz Béla (safety, 2 pont). A meccs MVP-jének Joe Selmsert választották.

Hazai mérkőzés következett, az előzőhöz képest rutinosabbnak és veszélyesebbnek látszó ellenféllel, s itt sem ment könnyen; kellett az immár szokásosnak mondható második félidei "feltámadás".
Két egymást követő csoportbeli győzelemmel (amire a hazai szaksajtó is felfigyelt) jogosan nőtt meg az önbizalom

Miskolc Steelers - Dunaújváros Gorillaz 14 - 6 (0-6, 6-0, 0-0, 8-0) 2008. április 20., Miskolc, Volán-pálya, 500 néző
Ráadásul, mint a jegyzőkönyvi kivonatból látható, az eredmény alakulása is szinte kísértetiesen azonos volt a három héttel korábbival. Hogy mást ne mondjunk: a touchdown utáni extra pont rúgások ez idő tájt csak nem akartak betalálni.
Miskolci pontszerzők: Joe Selmser (irányítófutás, TD, 6 pont), Lippai Péter (futás, TD, 6 pont), Imricskó Péter (elkapás, Száraz Zsolt passzából, 2 pont). A meccs MVP-jének Berecz Ádámot választották.

Minden rendben... Minden rendben? Ezzel a címmel közölt ekkoriban eszmefuttatást a csapat formájáról honlapunk, megszólaltatva jóformán mindenkit, aki vezéregyéniségnek számít az Acélosok háza táján. Mi baj? Érdekes, hogy ezt kellett kérdezni játékosoktól és edzőktől, két megnyert csata és hiánytalanul begyűjtött pontok után, mégis, jogosnak tűnhetett bárki számára, aki jelen volt a kétszer hatvan perc alkalmával. A fiúk mindenesetre jelezték, a védelem rendben van, a támadójáték pedig javulni fog - nem lesz gond...

Nos, ezek után, sajnos, "Nyugaton a helyzet változott". Az ország túlvégére tett ezévi első kirándulás (800 kilométer!) túlságosan nagy vállalásnak bizonyult, a siker ezúttal teljes mértékben elmaradt.

Négy touchdownnal szemben csak kettő

Zalaegerszeg Predators - Miskolc Steelers 27 - 12 (7-0, 14-6, 6-6, 0-0) 2008. május 1., Zalaegerszeg
Miskolci pontszerzők: Paulenka László (futás, TD, 6 pont), Huszár Gábor ( elkapás, passz: Joe Selmser, TD, 6 pont) (az extrapont-rúgás mindkétszer kimaradt)
Idei harmadik bajnokiján "szokás szerint" hátrányt szedett össze az első játékrészben a keleti és nyugati csoport közötti rangadón a Steelers - szólt az akkori tudósítás -, bár összejött itt is egy futott touchdown, amiként a második hat pontot érő passzjátékkal már felcsillant a remény a szünet után a felzárkózásra, esetleg a fordításra - ahogy az az eddigi két idei bajnokin történt. De a Predators szintén képes volt erősíteni, és a vendégvédelem hibáit kihasználva meggyőző fölénnyel begyűjteni a két pontot. Megjegyzendő: esett az eső, ami ezek szerint a látogatók dolgát nehezítette meg inkább.

A célkitűzéseket mindazonáltal nem kellett még feladni, hiszen már látszott, ha a rájátszásba jutna a csapat - ehhez a csoportban az első két hely valamelyikén kell végezni -, alighanem mindenki elégedett lesz Miskolcon. Viszont az ősi rivális Egert ehhez le kell győzni...
A Hősökkel szembeni rangadó erős felvezetést kapott a helyi sajtóban, sőt, a köztereken is (lásd a szintén hagyománnyá vált kamionos promóciós körutakat a városban). Ami exkluzív volt: a Hősök terén egy közös fotózkodáson vett részt a teljes keret Káli Sándor polgármester társaságában. Ez a produkció értelemszerűen nagyobbrészt a médiának szólt. Az apropót az adta, hogy a város egyik büszkeségének számító, nemrég felújított Hősök tere szökőkútjának mintázata (véletlenül?) az amerikaifutball tojáslabdáit idézi...

Pontgazdag mérkőzésen aratott újabb győzelmet a csapat. Az Eger ellen begyűjtött két pont minden bizonnyal elég lesz ahhoz, hogy a klub elérje második szezonjában a csak titkon remélt sikert: a rájátszásba kerülés lehetőségét.
Végre megkaparintotta a szomszédvár Eger skalpját az Acélcsapat, ráadásul rekordszámú és roppant lelkes drukkerhad előtt

Miskolc Steelers - Eger Heroes 45 - 28 (8-12, 8-8, 15-0, 14-8) 2008. május 17., Miskolc, népkerti sporttelep, 800 néző.
Miskolci pontszerzők: Paulenka László (futás, TD, 6 pont, + 2 extrapont: Lippai Péter), Román József (elkapás, Joe Selmser passzából, TD, 6 pont, + 2 extrapont: Joe Selmser), Paulenka László (futás, TD, 6 pont, + 2 extrapont: Imricskó Péter), Joe Selmser (irányítófutás, TD, 6 pont, + 1 extrapont), Huszár Gábor (elkapás, Joe Selmser passzából, TD, 6 pont, + 1 extrapont), Paulenka László (futás, TD, 6 pont, + 1 extrapont). Hazai részről Seres Tibor szerzett egy interceptiont.

Az utolsó csoportmeccsig hátralévő heteket egy lillafüredi sportrendezvényen tartott színes bemutató tarkította, majd következett a félelmetes nyíregyházi túra.

"Acél és karom - lenn és fenn, lenn és lenn"

Nyíregyháza Tigers - Miskolc Steelers 30 - 14 (3-0, 14-14, 13-0, 0-0) 2008. június 14., Nagykálló
Miskolci pontszerzők: Paulenka László (futás, TD, 6 pont, extrapontrúgás kimaradt), Joe Selmser (irányítófutás, TD, 6 pont, extrapont-kísérlet: Farkas Bence, elkapás, 2 pont).
Megvolt a sansz, meg is ragadhatta volna a Steelers, ám ki kellett engednie a kezéből: a Tigers kirángatta onnan. A Nyíregyháza és a Miskolc csoportelsőségért vívott szombati nyírségi rangadója végül viszonylag sima hazai győzelmet hozott (30-14), ám jóval szorosabbat, mit a két gárda tavalyi találkozója.
Az Acélosok közelebb kerültek egy év elteltével, ám a négy negyed közül csak a másodikban voltak képesek akaratukat a vendéglátókra erőltetni, a többiben alulmaradtak. Egy esztendeje 48-7 volt ugyanebben a leosztásban, annyi különbséggel, hogy a DVTK-stadion szolgált helyszínként. Azt az állást joggal minősíthettük osztálykülönbségnyinek. Ezt a mostanit, tekintetve véve az idegen pálya hátrányát, mikolci szempontból nevezzük nyugodtan tisztes vereségnek. Azaz: elfogadható eredménynek. Két partiban lévő, szoros rangadót vívó gárda összecsapását sejteti. Mint ahogy az is volt, legalábbis a találkozó egyes szakaszaiban. Mondjuk, egy negyednyit mi "nyertünk", hármat ők - körülbelül ezt tükrözik a jegyzőkönyvben olvasható számok is.
A rájátszásba jutást már hamarabb kiharcoltuk, a csoportban a második hely így a miénk, a playoffban pedig zalaegerszegi kirándulás vár majd ránk - zárult a korabeli tudósítás.
Az utóbb az elsőosztályba emelkedő Tigrisek még túl nagy falatnak bizonyultak, pláne hogy idegenben kellett volna bravúrt elérni a csoportelsőséget hozó sikerhez

Kikaphat-e kétszer egy idényben a Miskolc Egerszegen? Ezt a kérdést már két héttel később tette fel a honlap aktuális helyzetelemzése, s egy újabb 800 kilométeres, kimerítő buszút végeztével kiderült: a valószínűbb válasz igazolódott be. Csúnya vereség, több súlyos sérülés, s hazaérkező megtört sereget itthon még ennél is lesújtóbb hír fogadta: ugyanazon a napon Miskolcon elhunyt a klub egyik alapítója, Kárpáti Gábor alelnök.

Kettős ok a szomorúságra

Zalaegerszeg Predators - Miskolc Steelers 37 - 0 (7-0, 14-0, 7-0, 9-0) 2008. június 29., Zalaegerszeg
Idén nem lesz finalista a Divízió II-ben a Steelers, ez már idejekorán eldőlt a zalaegerszegi elődöntőn: a Predators végig uralta a meccset, a miskolciak csalódottan vonulhattak le a végén, 37 "beszedett" ponttal, egyetlen megszerzett nélkül. Ebben az évadban talán csak most múlta alul az előzetes (szakmai és szurkolói) várakozásokat a csapat, de most mélyen.

Az általános szomorúság közepette is akadtak öröm- és reményteli fejlemények, ha nem is közvetlenül a miskolci klubot, de összességében a hazai amerikaifutball sportágat illetően.
Joe Selmser QB, valamint Harda Attila vezetőedző és Száraz Zsolt csapatvezető - az összes klub meghívott képviselőivel egyetemben - július elején az USA budapesti nagyköveténél tehette tiszteletét.

További nagyszerű fejlemény, s ezt itt van alkalmunk megemlíteni, noha már időrendben korábban is szóba kerülhetett volna: immár stabilan működött eddigre az egyesület cheerleader szakosztálya, amely 2008-ban nem csak a hazai, de az idegenbeli meccseken is megmutatta - egyre ügyesebben - tudását. Sőt, a Steelleaders névre keresztelt lánycsoport elindult az év nyarán először kiírt magyar pompomlány-bajnokságon, s bár a három résztvevő között szerzett bronzérem nem tűnik soknak, valójában értékes trófea, különösen hogy sokak szerint szebb színű plakettet érdemeltek volna produkciójukért.

Egyszer még az őszön is pályára lépett a gárda: egy felkészülési mérkőzésen, az újoncnak tekinthető fővárosi Grizzlyk ellen.
Még sosem szerzett ilyen sok pontot, még sosem nyert "nullára", és jópár játékosa még sosem ért el touchdownt - most igen: a Steelers rekord-győzelmet könyvelhetett el.

Miskolc Steelers - Budapest Grizzlies 65 - 0 (36-0, 7-0, 15-0, 7-0), 2008. november 8., Miskolc, Volán-pálya, 200 néző
Hazai pontszerzők: Huszár Gábor (kickoff return, TD, 6 pont), Nagy Levente (forced fumble return, TD, 6 pont), Lippai Péter (futás, TD, 6 pont), Imricskó Péter (elkapás, Joe Selmser passzából, 2 pont), Lakatos Bence (interception return, TD, 6 pont), Plopp Márton (fumble return, TD, 6 pont), Joe Selmser (irányítófutás, TD, 6 pont), Huszár Gábor (kickoff return, TD, 6 pont), Imricskó Péter (elkapás, Joe Selmser passzából, TD, 6 pont), Farkas Bence (elkapás, Joe Selmser passzából, 2 pont), Huszár Gábor (elkapás, Farkas Bence passzából, TD, 6 pont), Horváth Csaba (extrapont-rúgások, összesen 7 pont).
Az év vége, év eleje ismét alkalmat kínált az ünneplésre, elismerésekre, a mérleg megvonására

A Miskolc Steelers ezzel minden szinten befejezte a 2008-as idényét, a felnőtt csapat csoportmásokként teljesítette, amit várni lehetett tőle, rájátszásba jutott, közel volt a bravúrt jelentő másodosztályú döntőhöz - mindezek az esztendő végeztével tartott (2009 februárjára eső) évértékelő-évbúcsúztató egyesületi estélyen a klubvezetés által megvont mérlegben is tükröződött: sikeres év volt ez! Az említett estélyen egyébként Huszár Gábor vehette át a legjobb játékosnak járó díjat, a sajtókapcsolatokért felelős Balogh Attila pedig egy újonnan létrehozott, a közösségi munkáért odaítélt kupával és oklevéllel gazdagodott.
Szakmai zárlatként pedig tegyük hozzá: Joe Selmser eddigre már nem volt társaival, az amerikai "idegenlégiós" miskolci kirándulása véget ért, munkája megváltoztával Magyarországot is elhagyta. Ilyeténképpen a szakmai stáb előtt adódó egyik legfőbb feladat az lett, hogy - mivel a korábban QB poszton játszó Száraz Zsolt 2008 őszétől a frissen kialakított utánpótlásképzés felelőse lett a klubnál - kineveljen egy új elsőszámú irányítót, vagy a már rutinos "régiek", vagy a tehetséges újoncok közül. Ez a munka a 2009-es felkészülés keretében természetesen már az előző őszön megkezdődött, s majdnem egész télen is - jórészt a Diósgyőr birkózócsarnokában tartott tornatermi edzések révén - folytatódott.

2009-ben az első bajnoki meccs itthon, a miskolci Volán-pályán (Népkert) vár a Steelersre és mind szélesebb, lelkesebb drukkerhadára: az idény április 25-tel indul, a "régi jó ismerős" Dunaújváros Gorillaz vendéglátójaként.

Jó kezdés után gyors kiesés

A fenti mondat eredetileg az év eleji Aréna-kupáról szóló rövid beszámoló címe volt, de ráillik többé-kevésbé az egész esztendőre... Némi pontosítással: a kezdés sem volt éppen jó, aztán a vége se "gyorsan" alakult, sőt, a szó szoros értelemben az utolsó másodpercekig kellett várni - a kudarcra.
A teremfoci-verziós bajnokságot a fővárosban tartották egy februári hétvégén, a Steelers először vett részt ilyesmiben, és bár az egri Hősöket legyőztük, a Youngboysszal, s ami fájóbb, a Tatától is vereséget szenvedtünk. Mindez már az előszele lett volna annak, ami a nagypályás szezonban ránk vár?...
Ott ugyanis a Dunaújváros és az Újpest várt ránk, két papíron gyengébb, kevesebb rutinnal, szerényebb múlttal rendelkező csoportrivális. Ehhez képest a nyitómérkőzésen:

Miskolc Steelers - Dunaújváros Gorillaz 7 - 27 (0-7, 7-7, 0-3, 0-10) 2009. április 25., Miskolc, Volán-pálya, 350 néző
Miskolci pontszerzők: Farkas Bence (irányítófutás, TD), Horváth Csaba (extrapont-rúgás)
Tehát csúnya betlivel kezdtünk. Maga a meccs is rosszul indult, hátrány, majd egyenlítés, de aztán jött az egész idényre jellemző, megmagyarázhatatlan második félidei teljes eredménytelenség. Más kérdés, hogy a Gorillákról ekkor még nem lehetett tudni, milyen erősek lesznek, s csak a következő hetekben, hónapokban tanulta meg az ország amerikaifocis közvéleménye, hogy Grátz Vilmos (egyébként győr) edző második csapatával is számol is kell; az újvárosiak utóbbi erőszakos-erőteljes játékukkal megnyerték a Div. 2-őt, feljutásra érdemessé váltak. (Igaz, az első ligát nem vállalták, legalábbis akkori formájában.)
A Steelleaders már előző évben is megmutatta tudását, a 2009-es cheerleader-bajnokságban pedig az első és az utolsó győzelem - így a bajnoki cím - is az övék lett

Örömre ebben az időszakban az adott mégis okot, hogy egyrészt a pompomlány-szakág megkezdte azévi sikerszériáját - megnyerte az első cheerleader-bajnoki erőpróbát -, másrészt mind jobban formálódott a 2008 őszén létrehozott utánpótláskeret, előrevetítve, hogy egy évre rá már el lehet majd indítani őket a junior-bajnokságban.
Ugyanakkor baljós árnyat vetett az esztendőre, hogy áprilisban némi huzavona támadt az egyesület vezetésének újraválasztása tárgyában, csak másodszorra sikerült egy némileg megváltozott összetételő elnökségnek bizalmat kapnia. Az elnök Páll Sándor maradt, mellette Nádi Gyula, Száraz Zsolt, Harda Attila, Gável Iván és Balogh Attila került a testületbe.
Aztán derültebb lett az ég: Újpestről most is elhoztuk a pontokat:

Újpest Bulldogs - Miskolc Steelers 9 - 24 (0-17, 7-7, 2-0, 0-0), 2009. május 2., Budapest, Fáy utca, műfüves pálya, 100 néző
Miskolci pontszerzők: Lakatos Bence (TD, elkapás, Farkas Bence passzából), Horváth Csaba (extrapont-rúgás), Roza László (mezőnygól), Farkas Bence (TD, irányítófutás), Horváth Csaba (extrapont-rúgás), Lakatos Bence (punt return TD), Horváth Csaba (extrapont-rúgás). Az Újpest a pontjait a miskolci irányító sackelése utáni fumble recovery touchdown, majd extrapont, illetve ugyancsak sack miatt bekövetkezett safety révén szerezte. Vendégrészről volt a meccsen egy kihagyott field goal-kísérlet, Müller Csaba pedig egy interceptiont gyűjtött be.
Figyelmeztető jelnek tekinthető, bár ez csak utólag látszik ilyen jó, hogy a második félidei pontnélküliség kórja ezúttal is "megtámadta" offense-ünket.
Két hét múlva kiderült, ez nem "megfázás", hanem komoly betegség.

Miskolc Steelers - Újpest Bulldogs 13 - 32 (6-6, 7-0, 0-6, 0-20), 2009. május 16., Miskolc, Volán-pálya, 300 néző
Miskolci pontszerzők: Imricskó Péter (TD, futás), Paulenka László (TD, futás), Horváth Csaba (extrapont).
Félidei vezetés után nulla szerzett és húsz kapott pont. Rövidzárlat? Inkább csődnek tűnt.

Menekülés a győzelembe?

És a válasz mindjárt a kérdésre: nem. Hogy a szezont megmentse és sportági becsületét is megóvja az Acélcsapat, nyerni kellett volna az addigra már nyilvánvalóan a csoport, sőt, a divízió legerősebbjének tetsző Dunaújváros otthonában. Megvolt a fogadkozás, és nem is hiába: a gárda tartotta magát, bár a megingott önbizalom, a hiányos edzéslátogatottság, egy-egy kulcsember drámai kiesése (sérült miatt), s talán az említett hercehurca is mindösszesen azt eredményezte, hogy bár a bajnokság során talán senki sem volt ennyire partiban a Gorillákkal, mint ezen a májusi szombat délutánon a miskolciak, ez is csak arra volt elég, hogy sokáig egyetlen TD-n sikerüljön tartani a hazaiakat, akik az utolsó percekben bírták végül pontszámban is érvényre juttatni fölényüket.

Dunaújváros Gorillaz - Miskolc Steelers 17 - 0 (7-0, 0-0, 0-0, 10-0), 2009. június 6., Dunaújváros

A következő hetek várakozással teltek; közben tettünk néhányan egy kirándulást a Mátrába, a Kékes-tetői futófesztivál keretében, meghívásra, bemutató jelleggel. Tévészereplést ígértek, de az nem nagyon lett belőle. Egy kellemes nap, az igen.
A várakozás pedig arról szólt, hogy mi lesz most? A tét annak a helynek az elkerülése a tabellán, amely rájátszásra rendel, a harmadosztály megfelelő csapatával. Nos, ez az opció jött be, nem a régi rivális Egernek, hanem nekünk kellett összemérni magunkat a Div. 3-as döntő vesztesével. De mikor? Elvileg még nyáron, júliusban, mondhatni, azon melegében, hogy véget ért az idény. De nem így történt: újabb huzavona következett, ezúttal szövetségi szinten, ami oda vezetett - a részletektől megkíméljük jelen összeállítás olvasóit -, hogy a központilag kiírt időpont végül novemberre húzódott. Miskolcon úgy voltunk vele: akkor már vagy maradjon el, vagy legyünk túl rajta mihamarabb. Utóbbi kiderült: bármely más kimenetel jobb lett volna.

Jászberény Wolverines - Miskolc Steelers 30 - 25 (12-15, 6-0, 0-7, 12-3), 2009. november 7., Jászberény, Lehel-pálya, 100 néző
Miskolci pontszerzők: Lakatos Bence (elkapás, Farkas Bence passzából, TD), Roza László (extrapont-rúgás), Lakatos Bence (futás, TD), Lakatos Bence (elkapás, Farkas Bence passzából, 2 pontos extra), Farkas Bence (irányítófutás, TD), Horváth Csaba (extrapont-rúgás), Horváth Csaba (field goal).
Ez kiesést jelentett. Irány a Divízió 3? Szégyen lenne. Szerencsére nem így alakult mégsem.
De előtte még szólnunk kell arról, hogy a beharangozott utánpótlás-szereplés megvalósult, ezen az őszön az hozott örömöt a Steelers-családnak. Győzelem ugyan csak egy szerepelt a juniorcsapat neve mellett a végén (zöld asztalnál a ki nem álló Tigers esetében), de Debrecenben és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei "válogatott" ellen is megmutatták a srácok, hogy van látszata az egy évnyi közös felkészülésnek. (A fővárosi Wolves ellen csúszott be csúnyább eredmény még.)
Az országos szaksajtóba ezen kívül még úgy került be igen frekventált helyeken a Steelers-név, hogy a szakvezetői stáb tíznapos tanulmányi kirándulásra utazott a nyár végén Clevelendbe, hogy a tengerentúlon tanulmányozza a sportág csínját-bínját, annak eredeti, valódi közegében. Mondhatni, a Harda Attila, Száraz Zsolt, Szegedi Máté és Aggod Péter által tapasztaltak-tanultak a következő esztendőben kamatoztak a klub javára.
A Steelleaders pedig tényleg megnyerte a 2009. évi magyar pompom-bajnokságot!
A téli hónapokban több miskolci középiskolát kerestünk fel, több mint száz tizenévest szólítottunk meg, s pár tucatnyinak sikerült feltelteni az érdeklődését az amerikaifutball iránt

Marad a másodosztály - máshogy?

A telet nagyszabású toborzó-akciókkal vészelte át az egyesület, mellett, persze, folytak a tornatermi gyakorlások is, s bár a hagyományos évzáró bál ezúttal elmaradt, a jutalmazás nem: a klub Lakatos Bencét (WR) nevezte meg az év játékosaként.
Az Aréna Kupa máris jobban sikerült: általános meglepetésre a Steelers a harmadik helyig jutott. Ez az alkalom egyébként az új vezetőedző, a posztra frissen kijelölt Száraz Zsolt (korábban QB, legutóbb junioredző) debütálásának is tekinthető. Ezekben a hetekben ott voltunk még - a Steelleaders révén - a DVTK centenáriumi ünnepségein, több médiaszereplés is apropót kínált, hogy megmutassa magát a csapat az éles derbik előtt.
Amelyek az április végén induló bajnokság képében érkeztek el természetesen. A versenysorozat alaposan megváltozott tavaly óta: a Div 1. és Div. 2 aktuális résztvevőiből egy kétlépcsős elsőosztályt képeztek, a többiek, így a "kiesett" Steelers is, mentek a 2010-re kialakított Divízió 2-be. Ellenfélül megintcsak, sőt, még inkább rutintalanabbnak számító gárdákat kaptunk, így többé-kevésbé kimondatott a szezonkezdetkor: cél a minél több győzelem, akár a százszázalékos mutató, a csoport első helye, és a feljutást érő pozíció.

Miskolc Steelers - Békéscsaba Raptors 27 - 0 (6-0, 12-0, 0-0, 9-0), 2010. április 4., Miskolc, Volán-pálya
Pontszerzők: Imricskó Péter 3 TD, Lakatos Bence TD, Horváth Csaba extrapont-rúgás, volt továbbá egy safety.
A dél-alföldi ellenfélnek talán egy percig sem volt esélye, még az eredmény kozmetikázására sem. Ez lett az első "nullára" hozott derbi az évben, de korántsem az utolsó, még kettő követte, hogy így a Miskolc találkozói felét úgy nyerje meg, hogy ellenfele nem talál fogást rajta.

Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 19 - 21 (12-0, 7-6, 0-8, 0-7), április 17., Székesfehérvár
Pontszerzők: Imricskó Péter 2 TD, valamint egy elkapott extra (2 pont), Lakatos Bence TD, Horváth Csaba extrapont-rúgás.
Két hét telt el, és letudtuk a tavasz legnehezebbnek ígérkező rangadóját. Nem könnyen... A hosszú utazást követően a csapat mintha az öltözőben (buszban) maradt volna, mint szokták mondani, s a szünetben alapos fejmosásra, lelkesítő edzői beszédre, valamint taktikai változtatásokra, és a játékosokban feltámadó "most mutasd meg" hangulatra volt szükség, hogy a szezon első, csoda számba menő feltámadását produkálják. Nem az utolsót, mindenesetre a 0-19-ről bemutatott fordításról aki látta, azt gondolhatta, hasonlót már nemigen lát életében. Dehogynem! Majd a Sas-fészekben, egy hónap múlva.
Száraz Zsolt, az újdonsült vezetőedző, és leggyakoribb segítője, Szegedi Máté (defensive coordinator) húzásai legtöbbször bejöttek ebben a bajnokságban, és a választott taktika a végén aranyat eredményezett

Addig még hátravolt két tényleg könnyebb mérkőzés.

Miskolc Steelers - Budapest Cowboys 2. 44 - 21 (10-0, 14-14, 7-0, 13-7), május 2., Miskolc, Volán-pálya
Miskolci pontszerzők: Imricskó Péter 2 TD, Lakatos Bence 2 TD, Joe Selmser TD, Megyeri Mihály kickoff return TD, Horváth Csaba 5 extrapont-rúgás és egy fieldgoal.

Tata Mustangs - Miskolc Steelers 0 - 34 (0-14, 0-0, 0-6, 0-14), 2010. május 22., Tata
Pontszerzők: Venczel Tibor fumble recovery TD, Lakatos Bence elkapott TD, Joe Selmser futott TD, Imricskó Péter 2 futott TD, Aggod Péter elkapott kétpontos extra, Horváth Csaba 2 extrapont-rúgás.

Pokolból a mennyországba

Ezekben a hetekben az igazi izgalmak nem a pályán vártak a miskolciakra, hanem a gáton - vagy éppen kire-kire az otthonában, falujában. Hírhedtté vált árvíz zúdult május végén, június elején Borsodra, azon belül Miskolcra is, vagy Felsőzsolcára; utóbbi településen többször a steelersesek is részt vettek önkéntesként a védekezési munkálatokban.
Veszélyes is volt, hogy ebben a vészterhes időben vár a másik nagy rangadó a csapatra: az a Budapest Eagles, amely ha megverné az Acélosokat, még az elsőségre is ráhajthatna, éppen helyette. De az aggodalom alaptalannak bizonyult.

Budapest Eagles - Miskolc Steelers 19 - 28 (6-7, 13-0, 0-14, 0-7), 2010. május 29., Budapest, Láng-sporttelep
Miskolci pontszerzők: Joe Selmser 2 futott TD, Imricskó Péter 2 futott TD, Horváth Csaba 4 extrapont-rúgás
A forgatókönyv hasonlóan alakult, mint Fehérváron, noha ezúttal a vendégek erősen "bekezdtek", hamar 7-0 ide, de a henger megakadt, és a félidőre már a mi szempontunkból ijesztő 7-19-es állással mentünk. Szerencsére a szünet hosszú... Edzői beszéd, taktika, felkorbácsolódott lelkesedés - és a folytatásban a Steelers megállíthatatlannak bizonyult, még három TD-t szerzett és 28-19-re győzött. Ezzel bebiztosította magának, immár véglegesen, az elsőséget és a bajnoki címet!
Mondhatni, formaságnak számított az utolsó találkozó lebonyolítása, feleslegesnek azért mégsem, hiszen saját közönsége itt ünnepelhette meg kedvencei sikerét, ráadásul a Wolves "kettes" csapata elleni bajnokiból sikerült valódi ünnepet varázsolni, hiszen az offense szórta a pontokat, a defense megbénította az ellenoldali támadókat, a nézősereg tapsolhatott, az ez alkalomból Miskolcra látogató szövetségi elöljáró pedig a lefújás után átadhatta az aranyérmeket és a Pannon Bowl-kupát.
Nem először, és remélhetőleg nem utoljára ünnepelhetett a miskolci publikum - de ilyen lelkesen eddig még sohasem volt oka tapsolnia a helyi futballbarátoknak

Miskolc Steelers - Budapest Wolves 2 52 - 0 (19-0, 21-0, 0-0, 12-0), 2010. június 13., Miskolc, Volán-pálya
Pontszerzők: Huszár Gábor kickoff return TD, Imricskó Péter 4 futott TD, Lakatos Bence 2 elkapott TD és 2 pontos extra-elkapás, Joe Selmser TD irányítófutásból, Horváth Csaba 2 extrapont-rúgás

mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 31-38

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 28-7

július 2.:
ELŐDÖNTŐ
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 26-13

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl




--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
4
0
150:51
Budapest Cowbells2
2
101:121
Budapest Wolves2
2
92:105
Miskolc Steelers1
3
87:120
Győr Sharks1
3
79:112



:








edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs