Én figyelek a projectionra, de csak mint egy háromfokozatú barométerre: sokat jósolnak valakinek, keveset, vagy nullát (tehát nem játszik, nem kezdő, sérült, stb.). Ezt valószínűleg legtöbb esetben eltalálják, vagyis tudják, mert értenek hozzá. Ennél többet, pontosabbat nem lehet várni.
Abban a másik ligában, ami ehhez képest profi(bb)nak nevezhető, amiben még játszom a nfl.hu-n, szóval ott a többség kineveti a projectiont, és azt is, aki arra hallgatva választja meg a taktikáját. Szerintem túloznak, nagyzolnak, de az igazság valahol a kettő között lehet. Szerintem ott, ahol a fentiekben leírtam.
Egyébként valóban optimisták, vagyis azt adják meg, hogy ideális esetben mennyi várható az illetőtől, tehát ha kijön belőle, ami jelen állás szerint benne van. Ám amint Macs írta, hogy zseniális 1st downok és sok rövid futásból álló menetelés végén a TD-re már lehozzák az illető RB-t, és így az egészből csak mondjuk 5 pontot hoz, nem 15-öt vagy 25-öt, arról már senki nem tehet, ez megjósolhatatlan. De hogy 15-25- pontot tippeltek neki, az azt jelenti, hogy főszerep és jó játék várható tőle. Csak egy nem feltétlenül válik Fantasy-pontokká.
Kiegészítésképpen még annyit, hogy az IDP-s ligákban (egyéni védős) ez különösen jól tetten érhető. Vagyis hogy a jó játék nem jelent sok Fantasy-pontot. Sőt, olykor éppen fordított az arány.
Azt szokták felhozni fő példaként, hogy a játékban a rossz CB a jó CB. Mert Champ Baileyre nem dob az ellenfél irányítója, tehát Bailey állhat a végén 0 tackle-lel, azaz ponttal. POnt mert olyan jól lefedezi az emberét. Egy pancser CB meg minden elkapást enged, majd kétségbesetten rohan a WR után, hogy húsz yard után nagy nehezen leteperje - na az neki tackle és 2 pont. Tíz ilyen a meccsen - 20 pont és ő a király fantasyilag.
Most az MNF-en is mondták közben, hogy a meccs egyik hőse Peppers - teljes joggal, tényleg dominált -, közben meg 1 tackle volt neki bejegyezve, tehát össz-vissz 2 pont. Mert a kergetés, siettetés, és pláne az, hogy nem mernek feléd futni vagy dobni, az nem hoz statisztikát. Ebben van a Fantasy foci csalóka volta. És hogy a Colts-os Reggie Wayne-re állítja az ellenfél a legjobb két defensive backjét, emiatt az Indianapolis második-harmadik recievere (jelenleg a szinte ismeretlen Collie) tud szenzációs Fantasy-eredményeket produkálni - de ezt nem Wayne-nek írják be. A projection viszont teljes joggal mondja, hogy ennyi meg annyi pontja lehet, mert jó játékos, jó formában van, stb.
Szóval okosnak kell lenni