Bajnok a miskolci amerikaifutball-csapat!

A címben a szikár tény, nem is lehet tisztábban-szebben megfogalmazni ezt: emiatt is vettük át szó szerint a Miskolc Napló weboldalának címadását. A szombaton lezajlott mérkőzés tudósításaként a városi hetilap cikkének szövegét idézzük meg az alábbiakban, kiegészítve a megszokott meccs-jegyzőkönyvvel.

Magyar amerikaifutball-bajnokság, Divízió I, döntő:
Miskolc American Football Team - Budapest Cowbells II 43-22 (7-7, 15-15, 14-0, 7-0)
2021. július 17., Miskolci Egyetem, Atlétikai Centrum, sportpálya
Hazai pontszerzők: Nagy Donát TD (elkapott, Vasyl Yordan passzából) és 2-pontos extra (elkapott, Vasyl Yordan passzából), Bese Gergely TD (elkapott, Vasyl Yordan passzából), Vasyl Yordan 2 TD (irányítófutás), Fenyvesi Csaba 2 TD (elkapott, Vasyl Yordan passzából), Jónás Máté 5 extrapont-rúgás.
Az élő közvetítés felvétele visszanézhető itt: https://www.youtube.com/watch?v=uSokVSgqN2I

Ez férfias küzdelem volt! Meg tudta szorongatni, de a bajnoki címet nem tudta elorozni a Miskolc American Football Team elől a Budapest Cowbells második csapata, a hazaiak 43:22-re nyertek, így ők lettek a Divízió I idei bajnokai. Veretlenül, brutális pontkülönbséggel (209-41) menetelt a döntőig az ezúttal piros mezt öltő Miskolc American Football Team. A döntőben az a Budapest Cowbells II volt az ellenfél, amelyet az alapszakaszban simán, 55:0-val intéztek el. Mindenki pontosan tudta azonban: egy bajnoki döntőben semmit sem számít a korábbi eredmény, itt bármi megtörténhet, a pillanatnyi forma, a koncentrációs szint, a reagálóképesség, és tucatnyi más faktor bír befolyással arra, hogy végül ki emelheti magasba a kupát.




Nos, ennek megfelelően indult a mérkőzés Szopkó Tibor alpolgármester kezdőrúgását követően. Koncentrált csapatokat látott a lelátót megtöltő közönség - hangos kísérettel érkeztek a vendégek is -, érezhető volt, hogy a korábbi nagyarányú győzelem megismétlésére kevés az esély - a bajnoki címért bizony vért kell izzadni.
Pedig a vezetést a hazaiak szerezték meg Nagy Donát touchdownjával, Vasyl Yordan passzából (7:0). De aztán szinte azonnal jött a válasz, hamar egyenlített a Cowbells, szintén passzolt TD-vel (7:7). Sőt! Hiába szereztük meg ismét a vezetést (14:7), a következő drive-ban elkapással egyenlített a fővárosi ellenfél - aztán azonnal húztak egy váratlant, és extra rúgás helyett rámentek a kétpontosra, amit be is húztak, ezzel átvették a vezetést (14:15). Amit aztán egy újabb TD-vel meg is erősítettek (14:22), de a záró támadássorozatban Yordan higgadt irányításával (ahogy a nézők között elhangzott) "szisztematikusan" halad előre a támadógépezet, aminek köszönhetően a Miskolc beérte az ellenfelét. Így 22:22-es döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.
A második félidő első támadását kivédekezte a Miskolc defense-e, a másodikat pedig végigvitte az offense (29:22). Fenyvesi Csaba TD-jével és Jónás Máté extrapont-rúgásával újra a hazaiak vezettek. Ahogy az elődöntőben, úgy most is a második félidőben kapcsolt igazán rá a támadósor, sorra szerezték a pontokat, míg a védelem levegőt venni sem engedett a Cowbells támadóinak. Az utolsó TD-nk igazán parádésra sikerült a döntőben: a második irányítófutással megszerzett hatpontos során több mint fél pályán át szlalomozott a védők között a kiválóan teljesítő Vasyl Yordan, majd (szokás szerint) Jonás Máté is belőtte az extra pontot, ezzel kialakítva a 43:22-es végeredményt.


- Az első és legfontosabb dolog: az egész szezon során nagyon jól működött együtt a két miskolci csapat, a Steelers és a Renegades - emelte ki az érthetően rendkívül boldog miskolci irányító, Vasyl Yordan. - Kicsit lassan kezdtünk ma, vétettünk hibákat, én is eladtam egyszer a labdát, de újra és újra összeszedtük magunkat, rendre meg tudtunk újulni. A Cowbells ma nagyon jól játszott, ügyesek, izgalmas meccset játszottunk ellenük.
Így, hogy egy komoly, férfias küzdelemben kerekedtek felül, még szebben csillog az az aranyérem, vetettük fel az irányítónak. - Elmondhatatlan érzés bajnoknak lenni, nagyon örülünk. Tényleg csak azt tudom kiemelni, hogy egész szezonban egy csapatként dolgoztunk a sikerért, nem lehet azt mondani, hogy csak egy ember játszott nagyon jól, és húzta a gárdát.


fotók: Juhász Ákos (Minap)

A bajnokságban Az év védőjátékosának megválasztott Bodnár Benedek nagyon szimpatikusan azt nyilatkozta, hogy a cím az egész csapat érdeme. - Egy ilyen elismerés az egész csapatról szól, az egész védelemnek egy óriási kitüntetés. Elismerte, hogy most azért akadtak gondjaik védekezésben a fővárosiak ellen, leginkább az elején. - A támadósorunk jól működött, de a védelmünkön változtatni kellett az első félidő után, jobban kellett alkalmazkodnunk a Cowbellshez. Érezni lehetett, hogy nagyon komolyan videóztak, felkészültek belőlünk. Most mindenki, aki itt játszik, az Miskolcon él. Ez egy óriási dolog, és szerintem ez is a sikerünk titka. Reméljük, megyünk felfelé - tette hozzá.
Márpedig a bajnoki címmel kivívták a HFL-es indulás jogát.
[A HFL mezőnyének tagja több mint fél évtizede a Miskolc AFT-t alkotó egyik gárda, a Miskolc Steelers; az elitligában való idei indulás anyagi és egyéb megfontolások miatt maradt csak el - a szerk.]
- Mi egyébként is erre készültünk, csak a járvány közbeszólt - nyilatkozta lapunknak Aggod Péter szakosztályvezető. - Most megint nem tudjuk, mi jön ősszel, kivárunk. Reméljük, szponzorok is mögénk állnak, akkor elindulunk a legmagasabb ligában.
A döntőre rátérve azt mondta, az a csapat nyert, amelyik jobban akarta a győzelmet. - A Cowbells abszolút nem feltartott kézzel jött ide, jól felkészültek belőlünk, ezért lett szoros az eleje. Hogy mi hibádzott a játékunkban? A kickoff-unk nem nagyon működött, a rúgás után többször jó pozícióból jöhetett az ellenfél. Amint ezt kijavítottuk, "hosszabb" pályán kellett játszania a Cowbells-nek, így a red zone előtt meg tudtuk őket állítani, ami azt is maga után vonta, hogy a támadósorunk több időt tudott a pályán tölteni. Nagyon rég játszott így együtt a két csapat, remélem, hogy hosszú távon is marad ez az együttműködés. Közösen nyertünk - hangsúlyozta a szakosztályvezető. Felemlegette azt is mosolyogva, hogy voltak már magyar bajnokok (HFL), nyertek Divízió II-t, a Div I-es bajnoki cím hiányzott csak - eddig.
Kujan István

mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 31-38

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 28-7

július 2.:
ELŐDÖNTŐ
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 26-13

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl




--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
4
0
150:51
Budapest Cowbells2
2
101:121
Budapest Wolves2
2
92:105
Miskolc Steelers1
3
87:120
Győr Sharks1
3
79:112



:








edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs