"Köszönöm, Eszter" és már jól is vagyok!

A Miskolc Steelersnél hagyományos évvégi-éveleji elismerések sorában az egyik legértékesebbet legutóbb Burcsa Eszter vehette át: a Kárpáti Gábor-díjat. Az egyesületért, a közösségért végzett munka megbecsülését kifejező serleget a klub „mindenese”, papíron pénztárosa és tulajdonképpeni titkára a februári Steelers-bálon vehette át Páll Sándor elnöktől és Nádi Gyula alelnöktől.
A fenti esemény adta az apropót, hogy az Acélcsapat mellett-körül töltött évtized élményeiről és érzéseiről beszélgessünk vele.

Összeszedem gondolataim; igaz nem vagyok igazán a szavak és a szereplés embere – kezdte a tőle megszokott szerénységgel Burcsa Eszter, amikor nemrégiben megkapta a felkérést, hogy egy őt bemutató cikkhez válaszoljon néhány kérdésre. Természetesen a fő téma az volt, milyen a kötődése a Miskolc Steelershez.


– Az egyesülettel még Kárpáti Gábor ismeretsége révén kerültem kapcsolatba. Igaz, akkor még csak szurkolóként voltam jelen a pálya szélén a hazai és idegenbeli mérkőzéseken. Akkor annyit láttam, hogy van egy fiatalember, Macska, aki mindent intéz a csapat körül. Nem gondoltam arra, hogy egyszer majd én leszek az utódja – idézi fel Eszter a nyitányt, illetve az egyesület első titkárát-ügyintézőjét, Szegedi Mátét, akit „Macska” becenéven emlegettek anno.

– Abból az időszakból mint szurkoló sok emlékezetes vidéki kiruccanásra emlékszem. Akár esőben, akár napsütésben követtük a csapatot, külön szurkolóbusszal.
Az NFL-es közvetítéseket is gyakran nézte a tévében, ha már amerikaifociról van szó. A magyar amerikaifocit pedig értelemszerűen azóta követi, mióta szerves része lett az egyesület életének.
– Az utóbbi években a családom tudja, hogy ha meccsnap van, akkor az nem csak a játékosokról szól, hanem arról is, hogy akár egy-két napra kivonom magam a család életéből. Mert egy mérkőzés nem sípszótól sípszóig tart: vannak előtte és utána való dolgok is a szervezéssel-rendezéssel kapcsolatosan.
Igyekszem megfelelni mindenkinek és jól végezni a dolgom, de ennek megítélését inkább meghagyom a fiúknak. Igyekszem megfelelni mindenkinek és jól végezni a dolgom, de ennek megítélését inkább meghagyom a fiúknak.

A kérdésre, mennyire magát a sportot, avagy inkább a közösséget szereti, Eszter így válaszolt: – A sportot szeretem nézni, de nálam inkább a közösség dominál.
Azt tudni kell – tartja fontosnak hangsúlyozni –, hogy a Steelerst mindenki szabadidejében csinálja, és mindenféle díjazás nélkül. Mint mondja, számára igazi öröm, hogy látja, ahogy a fiúk, most már évről évre, az élvonalban szerepelnek.

– Hogy konkrétan mit is csinálok a csapatnál? Ami hirtelen eszembe jut: hazai és vidéki mérkőzések szervezése, pályafestés, sisakcsiszolás, bál és egyéb események szervezése, játékosok gardírozása, tagdíjak beszedése, orvosi papírok intézése… Az utóbbi egy-két évben a mezek mosását is önként magamra vállaltam, ezzel is spórolva az egyesületnek. Aztán a szövetséggel való kapcsolattartás, adminisztráció, így nagy hirtelen ennyi. Próbálok Iowa (Imcsicskó Péter – a szerk.), Aggod Peti és az elnökség végrehajtási szerve és jobbkeze lenni.


Milyen viszony a játékosokkal? – szólt a következő kérdés. A válasz: – Azt mondhatom, hogy nem csupán egy olyan személyt látnak bennem, aki csak a tagdíjat szedi, hanem számíthatnak rám bármikor és bármiben, képben vagyok ügyes bajos dolgaikkal is. Igyekszem megfelelni mindenkinek és jól végezni a dolgom, de ennek megítélését inkább meghagyom a fiúknak.

– Nyilván egyedül ezt én se tudom csinálni, ha kell, akkor tudok segítséget kérni a játékosoktól. Igen, volt mélypontom tavaly, a rájátszás napján, akkor bizony össze kellett magam szedni és nagy levegőt venni, hogy le tudjuk bonyolítani azt a mérkőzést. És ott elgondolkodni, hogy akarom-e tovább csinálni. De igen, úgy döntöttem, hogy csinálom, mert szeretem ezt az önkéntes munkát. És mi a fizetség? Néha egy „köszönöm, Eszter”, vagy „teszel te értünk eleget”, és már jó is vagyok.


mérkőzések

2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - PANNON BOWL
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22--------------------------------
2020 Divízió II bajnokság,
alapszakasz:

október 11.:
Győr Sharks - Miskolc Steelers 36-22

október 20.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves II 0-20

november 8.:
DEAC Gladiators - Miskolc Steelers 7-28

ELŐDÖNTŐ, november 15.:
Miskolc Steelers - NBA Crushers 30-34

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Miskolc AFT
5
0
209:41
DEAC Gladiators
4
1
116:101
Dabas Sparks
2
3
76:91
Eger Heroes
0
5
84:197::
edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs