Hogy lett Steelers a Steelers?

A klubnevek eredetéről készített pár hónappal ezelőtt érdekes összeállítást az amerikaifutball.hu weboldal: a témát az NFL-csapatok adták. A cikk sikerén felbuzdulva a szerző-oldalgazda nekivágott, hogy hasonló adatokat, visszaemlékezéseket, érdekességeket gyűjtsön a sportág hazai változatáról és művelőitől is. Miért Rozsomákok a jászberényiek, Farkasok a pestiek és Denevérek a szegediek? Ki találta ki és miért, hogy a kétszeres bajnok győriek Cápák néven arassák sikereikt határon belül és túl? Nyilván kevesebb a rejtély abban, hogyan lettek "Katonák" a szolnokiak, "Bulldogok" az újpestiek, "Koronázók" a fehérváriak. És persze, mi miskolciak is pontosan tudjuk, hogy a Steelers, azaz Acélosok (avagy "Vasas", "Kohászok") név mennyire illik az itteni sportkultúrába.

Mindenesetre idemásoltuk (kicsit javítva a helyesíráson) az említett site két anyagát, amelyek közül a második az amerikai profikkal foglalkozik, s meg is jelent már nyomtatásban a Pro Football Magazin egyik idei számában. Meg most nálunk.
UPDATE: Az előbbi bekezdésben a PFM-re való utalás téves, mint arról az idézett cikkek szerzője, Lacza értesített minket. Tájékoztatása szerint "a PFM nem átvette az anyagot, hanem az ötletemet koppintva megírta ugyanazt".
UPDATE2: Az iméntiekhez utóbb újabb hozzászólás érkezett. Szilágyi Gábor, a Pro Football Magazin főszerkesztője elmondta, hogy
Laczával csak félreértésről lehet szó, nem az ő cikkét vagy ötletét "lopták el", hanem egész egyszerűen hasonló, egyébként kézenfekvő témáról írtak saját anyagot.


Tehát a pontos források:
magyar csapatnevek (PDF)
amerikai csapatnevek


Budapest Cowboys:
- Valamikor '93-94 körül az akkori csapat (Star Force néven játszottak eleinte egy Jeff White nevű edző irányítása alatt) az egyik játékos édesapja segítségével megszerzett egy garnitúra leselejtezett német mezt, egy Rockets nevű csapattól. Felmerült, hogy hagyják rajta a Rockets nevet, de végül elvetették, mert a játékosok nem igazán szerették, ráadásul a támogató nagy Cowboys-szurkoló volt, és az ő kérésére lett a csapat végül ezen a néven bejegyezve. Ráadásul a mezek is ezüst-kékek voltak, tehát a színek is stimmeltek az akkori Cowboys-felszereléshez. A csapat a kilencvenes évek közepén számos sikert könyvelt el, bravúros mérkőzéseket játszott, és a hazai amerikaifutball előfutáraként népszerűsítette ezt a sportot. Amikor a csapat újraalakult 2006-ban, eleinte sokat használta a "new generation" előtagot, de ez szép lassan kikopott, a régi Budapest Cowboys név egybe olvadt a mai csapattal, és minden játékosunk azon dolgozik, hogy megfeleljen ennek a névnek, eszmeiségnek.

Budapest Titans:
- Csapatunk fantázianeve eredetileg Budapest BlackKnights volt, 2008-ban az akkori Fekete Lovagok és Budapest Giants (Budapesti Óriások) egyesülése kapcsán vetődött fel a
névváltoztatás kérdése. A névválasztás tekintetében kikértük a csapattagok véleményét és a beérkezett javaslatok alapján szavazásra bocsátottuk a variációkat. Érthetően leginkább a Lovagokhoz és az Óriásokhoz közeli nevek versenyeztek egymással, míg két név, a Cruisaders és a Titans maradt a kalapban. Szavazás útján a többség a mitológiai nevet, a Titánokat választotta.

Budapest Wolves:
- Farkasok név szavazás útján alakult ki. Amikor 2004-ben alakult az egyesület, még nem volt név, az egyesület nevében nem is szerepelt eredetileg (Budapesti American Football Club Egyesület, ma már Mudapesti Farkasok Amerikai Futball Közhasznú Egyesület). Az első név, azt hiszem, Józsefváros Dirty Dogs volt (az Orczi kertben edzettünk), majd az alaptó tagok tartottak egy szavazást és a Wolves lett a konszenzusos eredmény. Érdekesség még, hogy a sisakon használt W nem igazán a Wolvesből jön. Ez a Wisconin Badgers W-je, és coach Lee (a vezetőedző) miatti tiszteletből használjuk (Badgers az egyetemi csapata).

Dunaújváros Gorillaz:
- Több oka is volt a névválasztásnak. Az első, amit megemlítenék, hogynem igen találkoztunk még ezzel a névvel, pedig köztudott, hogy az amerikai sportágakban előszeretettel használnak állatneveket. Másodszor a gorilla hatalmas, erős, tiszteletet parancsoló emberszabású, ezért még ha képletesen is, de megpróbáltunk párhuzamot vonni a saját játékosaink és a gorilla fizikális képességei között. Végül pedig több játékosunk volt erőemelő, birkózó, bodybuilder, és az ő testfelépítésük hasonlít is az ezüsthátúakéra. Röviden talán ennyi a névválasztásunk története.

Győr Sharks:
- 2003 kora tavaszán figyeltünk fel az amerikai focira, akkor tudatosult bennem teljesen, hogy mi is ez valójában. Hetente többször megnéztem a Minden héten háborút majd egy hónap múlva kaptam egy labdát (gumi labda volt, replica), és lejártunk hárman dobálni. Interneten keresgéltünk és az alapján játszottunk a magunk módján. Ezt a nyarat végigdobáltuk, majd ősszel a Sport1-en elkezdték adni a profi meccseket, és itt láttuk a Farkasok reklámát. Felkerestem a honlapjukat, és felvettem a kapcsolatot Varga Pistivel az egykori Budapest Cowboys (1994) játékossal. Ő mondta, hogy akárhányan vagyunk jegyeztessük be magunkat, és találjuk ki a nevünket meg a színeket. Egy dobálózás után, Baldauf Attilával beszélgettünk, és mondtam, hogy nekem mindegy a szín, de mivel a kedvenc állatom a cápa, ezért azok leszünk, abból nem engedek. Ő kiválaszthatja a színeket. Ebben meg is állapodtunk. Nagy tévhit, hogy az Any Given Sunday miatt lettünk mi is cápák. Egyszerűen azért, mert az az én kedvenc állatom.

Jászberény Wolverines:
- A csapatnevünk mikéntje egyszerű... mikor már úgy látszott, hogy megmaradunk, olyan 2006 év vége felé, akkor egy több körös szavazással nyert a Rozsomák. Akinek volt ötlete, hogy mik legyünk, azt felírtuk egy papírra, mindenki szavazhatott egyet, amire akart, és az első kör végén az első 3-4 legtöbb szavazatot kapott név továbbment a következő fordulóba, aztán csak kettő maradt, és ott nyert a Wolverines.

Nagykanizsa Demons:
- Nálunk ez a következőképpen zajlott: a csapatalapító-megálmodó Kiss Rudolf vezérelve az volt, hogy lehetőleg olyan nevet találjon, amit még senki sem használ.(Bár ma már tudjuk, hogy néhány másik Demons nevű csapat van rajtunk kívül is.) A másik variáció a Vandals volt, de a csapatalapítók végül is a jelenlegire szavaztak. Színek (piros-fekete ) pedig már a névhez lettek kiválasztva, sok variáció nem volt, mert egy igazi gonosz démonhoz mégsem passzol a neonzöld vagy a pink. Megjegyzem, hogy a baptista kapcsolataink eléggé nehezményezik a csapat nevét...

Újpest Bulldogs:
- Olyan nevet szerettek volna választani, ami köthető Újpesthez. Az alapítók között sokan voltak Újpest drukkerek, így szinte magától adódott, hogy a kerület focicsapatának
szurkolótábora után (Ultra Viola Bulldogs) az Újpest Bulldogs fantázia nevet válasszák. Az egyesület elnevezése hivatalosan SRE volt. Napjainkra már mindenki az egyesület fantázianevén azonosítja a csapatot és csak kevesen tudják, hogy valódi nevünk nem az. Így miután az önkormányzat hozzájárulását idén március 4-én megkaptuk, hamarosan az egyesület névváltoztatása is bejegyzésre kerül. Az új nevünk Újpest Bulldogs Amerikai Futball Club. Jelmondatunk: Hűség és kitartás.

Szolnok Soldiers:
- Ha jól emlékszem a Szolnok Soldiers elnevezés elég gyorsan megvolt. Mivel a mi környékünkön nem rohangálnak olyan jellegzetes vadállatok, mint a farkas vagy cápa,
ellenben sok a katona (katonai repülőtér, katonai kiképzőközpont), ezért esett a választás a Soldiersre. Nem csak azért választottuk, mert jól hangzik a kettő együtt, de tényleg fő célunknak tekintettük, hogy a katonasággal szoros együttműködést alakítsunk ki. Meg, gondoltuk, a katonás fegyelem itt sem árt, és az önfeláldozás is gyakran megmutatkozik a játékosok részéről a mérkőzéseken. Hogy miért angol? Mert az összes csapatnak, amelyek akkoriban már léteztek (Wolves, Sharks, Gladiators, Demons), angolul volt feltüntetve a neve. Úgy gondolom, fontos, hogy a csapatnév mögött egy erős, karakteres (esetleg félelmetes) lény vagy jelenség álljon, amivel a játékosok szívesen azonosulnak.

Veszprém Wildfires:
- Mindenképp olyan nevet kerestünk, ami egyszerre kötődik szeretett városunk gazdag történelméhez és ugyanakkor kellően energikus és tükrözi a játékosok fellángoló
lelkesedését és küzdeni akarását. A királynékra hivatkozni nem lett volna túl nyerő, a bakonyi betyárokra pedig nem találtunk igazán jó fordítást, ezért jött szóba az elemi erő, a tűz. Az egykori magyar történelmi városok közül Veszprémben tombolt a legtöbb alkalommal tűzvész és így nem véletlenül a város egyik legfőbb jelképe és nevezetessége is az Óváros téren álló Tűztorony, ahonnan az egész várost látni lehet-lehetett, hogy a felszálló füstöt észlelve a lehető leghamarabb mozgósíthassák a tűzoltókat. Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének szobraival is több helyen találkozhatunk a belvárosban, például a Tűztorony lábánál a Hősök kapuja előtt. Mellesleg a már korábban alakult veszprémi baseballcsapat neve is Fireballs volt. A mezeink színei (fekete-piros-sárga) természetesen a tűz színei, a használt kombinációt pedig a játékosok választották ki egy korai edzésen három minta közül. Az alapító játékosok munkájával rendbe rakott szabadtéri edzőpályánk is a Tűzfészek becenévre hallgat.

Miskolc Steelers:
- Több név is felmerült annak idején, tehát az alakulás (2005-2006) idején, amint az szokott lenni. Ezek közül értelemszerűen kiemelkedett a Steelers név, amely kézenfekvő egy egykori nagyipari jellegű, sőt, kohászati központként működött városban. Steelers, azaz Acélos, vagy Kohász, de lehetne Vasas(ok)nak is fordítani. Nota bene, az Acélosok, vagy az Acélcsapat magyar verziót szoktuk használni. Helyben nagyon népszerű a DVTK, azaz a diósgyőri futballcsapat, ez a miskolci sport zászlóshajója, annak nevében is máig szerepel a "Vasgyárak" megjelölés, tehát a sportmúltnak is szerves része az erre való utalás; és hát a Steelers is valamennyire mégiscsak "foci". Ilyen asszociációk vezettek a névválasztáshoz, összefüggésben a csapatszínek megválasztásával, ahol a piros-ezüst kombinációban az ezüst (szürke) arra utal, hogy mégse fehér (lásd DVTK), azaz "ez a foci nem az a foci".

Utólagos kiegészítést kaptunk az előbbiekhez, méghozzá Horváth Tamástól, aki az ominózus időszakban (is) edzőként tevékenykedett a csapatnál - a szerk.
"Nem úgy vót az, kérem! Illetve részben. Komolyan csak egy verzió merült még fel a csapatnévvel kapcsolatban, a Diósgyőr Steelers... más a Vasgyárhoz kapcsolható név már hamvában elholt (pl. Ironers)... a Diósgyőr is csak azért merült fel (főleg részemről), hogy valahogy próbáljuk meg a DVTK-szurkolókat is hasonlóképpen magunk mögé állítani, mint ahogy pl. a DKSK mögött is álltak. Nyilván más az alapfelállás, mert a DKSK a DVTK kosárszakosztályából alakult. Akkoriban többször beszéltem is a Baráti Kör elnökével, hogy mennyire lehet ennek realitása. És persze a Miskolc Steelers név mellett szóltak olyan halvány emlékek, hogy anno a Dundee United vezetői Győr környékén keresték a csapatot (mondjuk, a Diósgyőr betűkombinációval sem bírtak könnyedén megbirkózni), meg hogy anno a Football Mondiale francia szakmagazin az Újpest csapatát Magyarország térképén "Upjest" megnevezéssel Pécs környékére helyezték el... Na meg hát a város csapata akartunk lenni, és olyan papírunk még akkor se volt, hogy mint önkormányzati tulajdont a stadiont ugyanúgy használhatjuk, mint a socceresek."

Fehérvár Enthroners:
- A 16-ik századig 43 magyar királyt koronáztak meg Fehérváron. Koronázó város volt, több királyt is ide temettek. Ezért lett ez a gyakorlatilag soha nem használt szó felvéve. Az egész város tele van ezzel a királyi dolgokkal, büszkék rá, ezért volt szinte kötelező.

Szeged Bats:
- Ahogy az NFL-es írásban is vannak, a miénk is egyszerű történet. Voltak ötletek, aztán szavazás. Ez nyert. Az akkori társaságból senki sem tudta, hogy habár Szeged a napfény városa (az országban a itt a legmagasabb a napsütéses órák száma) és elvileg a denevéreket a sötéttel emlegetik együtt és túl sok barlang sincs errefele, mégis országon belül ez a térség az egyik, ahol a legtöbb bőregér él.

 

Az NFL csapatok nevei:

ARIZONA CARDINALS - Arizónai Bíborosok
A Cardinals eredetileg Chicagóban játszott mint egyik alapító tagja az APFA-nak. A csapat többször költözött, 1960-ban St. Louis-ba, 1988-ban Phoenixbe. Ellentétben a népszerű teóriával, a csapatot nem egy madárról nevezték el, hanem a csapat elhasznált barnás mezeiről, amiket még az NFL előtti években a Chicago egyetemtől vásároltak. És amikor egy megfigyelő azon gúnyolódott, hogy a mezek milyen fakó pirosak, akkor a csapat tulajdonosa, Chris O'Brien visszavágásként annyit mondott: "Ezek nem fakó piros mezek, ezek bíborvörösek!"

ATLANTA FALCONS - Atlantai Sólymok
A csapat névválasztást hirdetett, és a rajongóktól több mint 1300 javaslatot kapott, amiben 558 különböző névötlet szerepelt. Bár számos javaslatban a Falcons szerepelt, mégis egy tanár indoklása volt a döntő indok: "A sólyom büszkesége és méltóságteljessége nagyszerű bátorsággal és harciassággal párosul."

BALTIMORE RAVENS - Baltimori Varjak, Hollók
1996 március 29-én vált Baltimore NFL-csapata Varjakká, avagy Hollóká. A Baltimore Sun újság által meghirdetett versenyen a legjobb háromba került ez a név, végül pedig a Baltimore-szurkolók Edgar Allan Poe tiszteletére választották a Varjak/Hollók nevet, mert abban az időben írta a "Holló" című versét, amikor Baltimore-ban élt.

BUFFALO BILLS - Buffalo Billék
Eredetileg 1946-ban az AAFC-ben Buffalo csapatának a neve "Bölények" volt. 1947-ben tartottak egy névadó versenyt, hogy új névvel ruházzák fel a csapatukat, amelynek a tulajdonosa James Breuil volt a Frontier Oil Companytól. A győztes javaslat a Bills lett, utalva a híres westerni idoket ídéző határmenti lakos Buffalo Bill Codyra. Továbbvíve a név értelmezését, találtak olyan belemagyarázást is, hogy a tulajdonos neve "Frontier", azaz felderítő, és milyen jól belesejthető a névbe, hogy akkor a csapat egy olyan igazi felderítő "a nyugat New Yorkjában", mint anno Buffalo Bill volt. Amikor a Buffalo csatlakozott az akkor újnak számító AFL-hez 1960-ban, a nevet megőrizték, mondván ez egy profi csapatot jelöl, amelyik már tiszteletet érdemelt ki magának.

CAROLINA PANTHERS - Carolinai Párducok, vagy Pumák
Különösebb háttéranyagot nem találni, a csapattulajdonos Jerry Richardson fia, Mark a felelős a csapat nevéért. Mark, aki úgy érezte, hogy valami "szinergiának" kellene lennie a csapat neve és színe között, színeket is javasolt, így lett a csapat színe fekete, kék és ezüst.

CHICAGO BEARS - Chicagói medvék
Amikor a csapat alapító tagja lett az APFA-nak 1920-ban, Decatur város volt a bázisuk Ilionisban, és a szponzorukról voltak elnevezve Staley Starch Companynak. 1921-ben költözött a csapat Chicagóba és váltak Chicago Staleyszé. Pörögtek a dolgok, 1922-ben, miután a csapatalapító George Halas megvette a csapatot, ő változtatta a nevüket Medvékre. Mr. Halas úgy gondolta, hogy mivel általában az amerikaifutball-játékosok nagyobbak és masszívabbak, mint a baseballjátékosok, ezért jó név lehet a Medvék, lévén hogy a város baseballcsapatát Cubsnak (medvekölykök) hívták.

CINCINNATI BENGALS - Cincinnati Bengáli Tigrisek
Paul Brown választotta ezt a nevet nekik, mert a városnak volt már egy amifocicsapata régebben ugyanezzel a névvel, és így a név biztosíthatta a kapcsolatot a múlt és a jelen profifutballja között.

CLEVELAND BROWNS - Clevelandi Barnák
Szintén egy névadó veseny keretén belül találtak Cleveland csapatának nevet 1945-ben. A legnépszerubb ötlet a "Browns" volt, mintegy a csapat első edzője és ügyvezető igazgatója, Paul Brown elismeréseként, aki népszerű figurája volt a Ohio megyei sportéletnek. Mr. Brown először megvétózta ezt, és a már beérkezett javaslatokból merítve a Panthers nevet választotta. És ahogy lenni szokott a filmekben, a névadást követoen megjelent egy üzletember, hogy ő birtokolja a Clevelandi Párducok név jogát, egy korábban sikertelen focicsapat okán. Tehát Mr. Brown visszavonta kifogását a Browns név ellen, és végülis a Clevelandiek Barnák lettek.

DALLAS COWBOYS - Dallasi Cowboyok, Tehenészek
Megalakulását követően a korai hónapokban a dallasi csapat Tinók, Bikák néven volt ismert. Pár hétre rá valahogyan a név megváltozott Rangerekre (azaz erdőkerülő, vadőr). Ugyanebben az időben egy baseballcsapat is működött a városban, ugyanezzel a névvel. Miután a baseballcsapat mégiscsak újra benevezett az 1960-as bajnokságra, Clint Murchison Jr. és Bedford Wynne, a két csapattulajdonos választotta a Cowboyok nevet a csapatnak, hogy bármiféle félreértést elkerüljenek.

DENVER BRONCOS - Denveri Vadlovak
Az 1960-ban megrendezett névválasztási versenyben lett győztes a "Vadlovak" név. Talán nem véletlenül, hiszen Denver városának nem volt ismeretlen már ez a név, 1921-ben a baseballcsapatukat is így hívták.

DETROIT LIONS - Detroiti Oroszlánok
George A. Richards adta ezt a nevet a csapatnak 1934-ben, amikor egy rádió ügyvezetőjeként összejött neki annyi zsozsó, hogy megvegye a Portsmouth Spartan csapatát és azt Detroitba költöztesse.

GREEN BAY PACKERS - Green Bayi Csomagolók
A név adta magát, hiszen az első szponzoruk az Indiai Csomagoló Vállalat volt, majd később az Acme Csomagoló Vállalat. Bár azóta már mindkét szponzor rég eltűnt a föld színéről, a csapat maradt ezen az egyedi néven.

HOUSTON TEXANS - Houstoni Texasiak
Miután Houston városa elcsípte az NFL harminckettedik franchise csapatának a jogát 1999 október 6-án, már a kor diktálta követelményeknek megfelelően fókusz csoportok kialakításával és tesztelésével választották ki az Apollók, Hiúzok, Csődörök, Vadmacskák és Texasiak jelzőket. Ebből az Apollók, Csődörök, és Texasiak maradtak az esélyesek. Ezt követően pedig 2000. szeptember 6-án a Houston belvárosában tartott nagygyűlésen jelentették be, hogy alapos megfontolás után onnantól kezdve Texasiak.

INDIANAPOLIS COLTS - Indianapolisi Csikók
Baltimore első profi csapata már 1947-ben tagja volt az AAFC-nek. Egy névválasztási versenyben a Csikók név került ki győztesen, tükrözve Baltimor térségének lótenyésztési és -versenyzési hagyományait. Az eredeti Colts 1950-ben felbomlott, de a nevet újra elővették, amikor 1953-ban új csapat alakult. A csapat végül 1984-ben költözött Indianapolisba.

JACKSONVILLE JAGUARS - Jacksonville-i Jaguárok
Itt is egy névválasztási verseny döntött, esélyesek voltak még a Cápák, Leopárdok, Stingrays nevek, de végleges nyertesnek a Jaguárok nevet hozták ki, 1991 december 6-án.

KANSAS CITY CHIEFS - Kansas City Főnökök
Az AFL-es csapat története 1960-ban kezdodött Dallasi Texasiak néven. Amikor a csapat Kansas City-be költözött, egy névválasztási versenyen kapták a Főnökök nevet.

MIAMI DOLPHINS - Miami Delfinek
19 843 szurkoló javasolt nevet Miami város csapatának, amiből 622 volt a "Delfinek". A csapat tulajdonosa, Joe Robbie megszerette a nevet, mondván: "A delfin az egyik leggyorsabb és legokosabb élőlény a tengerben".

MINNESOTA VIKINGS - Minnesotai Vikingek
Az 1961-ben akakult csapatnak Bert Rose, a csapat elso ügyvezető igazgatója választotta ezt a nevet, mert Minnesotában és a környező területeken élők büszkék skandináv örökségükre, származásukra.

NEW ENGLAND PATRIOTS - New Englandi Hazafiak
Az új AFL-csapat eredetileg Bostonban kezdte pályafutását és Hazafiaknak nevezték el magukat, az Amerikai Forradalom szülőföldjére utalva.

NEW ORLEANS SAINTS - New Orleansi Szentek
A Szentek nevet szintén egy névválasztási versenyen választották, de ettől függetlenül a New Orleans-i csapatot már akkor is Szenteknek hívták, becézték. Ehhez hozzájárult az a véletlen is, hogy a csapat a franchise jogát Mindenszentek napján, 1966-ban nyerte el. New Orleans világszerte híres mint a jazz városa és indulója is jól ismert: "Amikor a Szentek bevonulnak".

NEW YORK GIANTS - New York Óriásai, New York-i Gigászok
Tim Mara tulajdonos a város baseballcsapatától kölcsönözte a nevet, ami a foci akkori korai időszakában egyáltalán nem volt szokatlan dolog.
(A kiegészítés a szerkesztőtől. Régebbi irodalmi fordításokban gyakran találkozni a "Gigászok" verzióval.)

NEW YORK JETS - New York-i Dzsetek
New York eredeti AFL-csapatát Titánoknak hívták. Amikor Sonny Werblin vette át a franchise-t, ő változtatta a csapat nevét Dzsetekre, tükrözve csapatának modernitását.

OAKLAND RAIDERS - Oaklandi Martalócok, Fosztogatók
Az 1960-as évben kezdődő szezontól számítva fut Martalócok néven Oakland csapata, előtte a kevésbé keményen hangzó Oakland Senors (öregek) nevet használták. Nem nagyon tiszta a kép, hogy miért lettek Martalócok, a legvalószínűbb elmélet szerint a főtulajdonos Chet Soda és partnerei választották ezt.

PHILADELPHIA EAGLES - Philadelphiai Sasok
Amikor Bert Bell megalapította Philadelphiában a csapatot 1933-ban, az ország éppen a Nagy Depresszió (a gazdasági válság) korszakából próbált kilábalni. Ebben az időben jelentette be Franklin D. Roosevelt a "New Deal" programot az ország gazdasági helyreállítása céljából, aminek egy sas lett a jelképe. Mr. Bell annyira hitt az új csapatban és az ezzel járó megújulás és talpraállás lehetőségében, hogy a csapatnak is a Sasok nevet adta.

PITTSBURGH STEELERS - Pittsburghi Acélosok
Az eredeti neve az 1933-as csapatnak Kalózok volt, a jól ismert módszert követve, azaz a város baseballcsapatáról elnevezve. Ám 1940-ben a csapat tulajdonosa, idősebb Art Rooney gondolt egyet és Acélosokra változtatta, mondván ez jobban reprezentálja Pittsburgh és környékének acélipari dominanciáját.

SAN DIEGO CHARGERS - San Diego Chargers (nehéz megfelelő magyarítást találni...)
(az info@amerikaifutball.hu címre várja a szerző a javaslatokat)

SAN FRANCISCO 49ERS - San Fransiscoi Negyvenkilencesek
Amikor 1946-ban San Fransisco városa megkapta az AAFC franchise jogot, a Negyvenkilencesek nevet adták a csapatnak. A név az 1849-es aranyláz (Sierra Nevadai hegység – Kelet San Fransisco) korszakának állít emléket, és azon úttörők és felfedezők előtt tiszteleg, akik annak idején - a saját érdekükben ugyan, de - létrehozták a várost és iparát.

SEATTLE SEAHAWKS - Seattlei Sólymok
A nevet 1742 különböző név közül választották ki a csapat tulajdonosai. A névadó versenyen összesen 20 365 jelentkező közül 151-en javasolták a Sólymok elnevezést.

ST. LOUIS RAMS - St. Louis-i Kosok
A csapat 1936-ban Clevelandben létezett még mint az AFL tagja. 1937-ben csatlakoztak az NFL-hez. A csapat tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Damon "Buzz" Wetzel választotta a nevet, mondván a kedvenc focicsapata mindig is a Fordham Rams volt.

TAMPA BAY BUCCANEERS - Tampa Bayi Kalózok
Egyszerű történet. A csapat kuratóriuma 400 név közül ezt választotta.

TENNESSEE TITANS - Tennessee Titánok
Eredetileg Houstonban voltak és Oilers néven futottak. Két szezon után Bud Adams tulajdonos létrehozott egy tanácsadó bizottságot és kiírta a névadási versenyt. Ez a bizottság pedig olyan nevet választott, ami tükrözi a csapat erejét, vezetését és hősies tulajdonságait. Így lettek ők Titánok.

WASHINGTON REDSKINS - Washingtoni Rézbőrűek, Indiánok
George Preston Marshall franchise jogot szerzett az NFL-ben 1932-ben és a csapatát Bostoni Bátraknak nevezte el, nem meglepő módon a város baseballcsapatáról. Azonban az 1932-es, igencsak gyenge és veszteséges szezon után felhagyott a Bátrak névvel - a Rézbőrű Indiánok javára. Amikor az Indiánok 1937-ben átköltöztek Washingtonba, a nevet is vitték magukkal.

mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 31-38

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 28-7

július 2.:
ELŐDÖNTŐ
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 26-13

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl




--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
4
0
150:51
Budapest Cowbells2
2
101:121
Budapest Wolves2
2
92:105
Miskolc Steelers1
3
87:120
Győr Sharks1
3
79:112



:








edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs