Pokolból a mennyországba

A cím metafóra. Mélyről jutott a magasba a klub az elmúlt fél-egy-másfél év során. Ha csak a jászberényi "pokolra" - azokra a végzetes utolsó másodpercekre gondolunk -, már visszább sem kell menni a 2009-es hazai fiaskókig. A tavalyi alulteljesítést és pechszériát (néhány ponton, egy szerencsétlen megmozduláson múlt a kényszerű osztályváltás) az új esztendőben minden várakozást felülmúló sikersorozat követte. Amely a múlt hétvégén tetőzött be, a Budapest Wolves 2-es csapata elleni 52-0 révén.
A címbeli költői kép azonban arra is vonatkoztatható, hogy az Acélcsapat hivatalos otthona ma is az a Pokol csárda a Miskolc meleltti Felsőzsolcán, amely épületként vészterhes időket élt át az elmúlt napokban-hetekben, tulajdonosa családjához hasonlóan, akárcsak még másik több ezer zsolcai család. A Pokol, mint sokan tudják, az a hely, ahonnan idegenbeli meccseire rendszerint elindul a csapat, a busz itt gyűjti össze a srácokat, itt költi el a társaság a reggelit, hogy jókedvvel indulhasson neki az olykor több száz kilométeres útnak. És a Pokolban ebben az esztendőben többször is a mennybe vezetett ez az út: három szép és emlékezetes - két izgalmas, fordítós, valamint egy könnyed, "nullás" - mérkőzésre, Fehérvárra, Budapestre, illetve Tatára.

Nézzük, miként zárult ez a sorozat, múlt vasárnap, a Volán-pályán.



Egek, hogy rohan az idő... Már egy hete bajnokok vagyunk!

Ennyi távlatból tekinthetünk immár vissza a múlt vasárnapi mérkőzésre, a szezonzárásra (bár a csoportból többeknek még vannak-voltak meccsei), a hatodik győzelemre, a makulátlan mérlegre, a kapott kupára és aranyérmekre, az azóta fogadott gratulációkra. Ezen a napon, amiként ebben az idényben is, mondhatni, minden összejött. Az Acélcsapat az utolsó 2010-es bajnokiján sem kapott ki, sőt, harmadszor tartotta nullán az aktuális ellenfelet. A defense mellett az offense -sőt, a special team - is brillírozott, az 52 szerzett pont a legtöbb, amit hivatalos találkozón valaha elért a gárda. És épp eggyel több, mint amennyit (formailag) hasonló felállásban, Wolves-Steelers címszó alatt tavaly ősszel a junior kapott; azaz "visszavágtunk". A csapat, egyszersmind a Divízió 2-es versenysorozat hivatalosan is megkoronázott legjobbja, a 2010-es MVP feltette sz i-re a pontot: Imricskó Péternek sikerült a Farkasok ellen az utolsó percekben saját 15-dik touchdownját is bevinnie. Ez utóbbit nagyon ambicionálták csapattársai is, a dicsőség így abszolút közös. Együtt támadásban túllépték a 200 pontot, ez is egyfajta álomhatár. Emeljük ki, hogy három olyan TD is volt az idei termésben, ami extrának tekinthető: egy-egy kickoff-visszahordás Huszár Gábortól és az újonc Megyeri Mihálytól, valamint egy megszerzett fumble révén Venczel Tibor CB jóvoltából.
No, de nézzük azt a bizonyos hatodik mérkőzést, amely végeredményben hozta ezeket a rekordokat és végképp hivatalossá tette a sikeres szereplést.

Ahogy ebben bajnokságban már többször, ezen a délutánon is volt bőven ok az örömre - az éppen a kispadon ülőknek is

Úgy indult a vasárnap délután, mint idestova másfél éve, az a bizonyos emlékezetes Grizzlies-edzőmeccs: 89-es számú visszahordó specialistánk felkapta a felé rúgott labdát, és köüzépen szlalomozva meg sem állt a túloldali end zone-ig. Másodpercek teltek tehát el és máris 7-0 ide. (Merthogy a két aznapi sikeres extrarúgás egyikét Horváth Csaba itt abszolválta.)
Még ugyanebben a negyedben megroggyantotta a papírforma szerint is jóval gyengébb ellenfelét a Steelers: a két gólgyáros közül Lakatos Bence WR (Joe Selmser passzával) lépett meg a jobb szélen, illetve Imricskó Péter RB tört ki balra, majd jobbra cselezve a Wolves-defense mögé. (A rúgás mellément, illetve blokkolták.) Ilymódon 12 perc után 19-0 volt az állás.
A második játékrészben sem vett vissza a hazai alakulat, előbb ismét a 81-es futó gyömöszöli magát végig a jobb szélen - ezt az akciót kétpontos extra fejelte meg, Selmser-Lakatos összejáték révén -, aztán megint az "Iowa" becenevű támadó használta ki a bal oldalon a jó blokkokat, így lett 34-0. De folytatódott az offenzíva: Nagy Levente forced fumble-ját követően megint passzal voltak eredményesek a hazaiak, a 82-es átfutása a goal line-on 40-0-ra kerekítette a félidei eredményt.
Tucatnyi újoncot és fiatalt sikerült ezen a tavaszon beépíteni a csapatba a szakvezetésnek, így az "öregekkel" közösen vívhatták ki a kupagyőzelmet

Kisebb pihenő következett, mármint a szünetet követő negyedre értve: a magabiztos és nyilvánvalóan behozhatatlannak tűnő vezetéstől talán kicsit elkényelmesedve az Acélosok a harmadik 12 percben nem erőltették annyira a pontszerzést, a Farkasoktól meg nem telt többre, mint addig. Feljegyezni annyit lehetett, hogy mindkét oldalon akadt egy-egy eladott passz, más szóval szerzett interception. (A Steelersét szabálytalanság miatt utóbb visszafújták.) Ezeken nem múlt semmi.
Az utolsó kanyarba fordulva a vendéglátók megrázták magukat, nem hagyták, hogy "mindössze" egy 40-essel küldjék haza a fővárosi kollégákat. A kürtszót a végső rohamra ismét az 56-os középső linebacker egyéni bravúrja jelentette, szabályos interceptiont szerzett a saját red zone közelében. Az ellentámadás Joe Selmser irányító futott TD-jét hozta, s bár a kétpontos kísérlet most nem jött be, megvan a szezonbeli 200 pont, amint arra a meccs szpíkere (a nagyszerű hangulatfelelős Farkas János) is felhívja a figyelmet a közönség üdvrivalgása közepette. És még mindig nincs vége, hiszen Imricskó Petinek "hibádzik" a jelképesnek tekinthető 15. idei találat! A 81-es játékos aztán pár perccel a lefújás előtt eléri a szép egyéni mérföldkövet - a Steelers pedig az 52 pontot, a győzelmet, a bajnoki címet.
A megelőző évek legjobb Steelers-játékosainak választottak közül Lakatos Bencét (2009) és Huszár Gábort (2008) a szünetben interjúvolta meg Farkas "Jonie" műsorvezető

Ismételjük meg a tények kedvéért:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 2   52-0
(19-0, 21-0, 0-0, 12-0)
Pontszerzők: Huszár Gábor kickoff return TD, Imricskó Péter 4 futott TD, Lakatos Bence 2 elkapott TD és 2 pontos extra-elkapás, Joe Selmser TD irányítófutásból, Horváth Csaba 2 extrapont-rúgás


Az ünnepi délután azonban még ekkor sem zárult le természetesen. Mint ahogy nem is olyan szimplán kezdődött, mint ahogy a jegyzőkönyvből vagy a fenti hevenyészett áttekintésből látszódna (már amennyire egy nyitó kickoff return touchdown "szimplának" nevezhető!). Hanem az ünnepi hangulathoz és helyzethez méltóan: megható pillanatokkal. A mérkőzés játékvezetői ugyanis nem üres kézzel érkeztek Miskolcra, adományt hoztak, több autónyit, a borsodi, mindenekelőtt a felsőzsolcai árvízkárosultak javára szánva. Mindezt jelképesen Nádi Gyula Steelers-alelnöknek nyújtották át, egy értékes mez kíséretében.

Büszkén lengtek a Steelers-zászlók a nézőtéren: az amerikaifutball miskolci barátai közül két-három százan a kánikula dacára is jól érezhették magukat



A vidám pillanatok pedig a lefújást követően uralták el a népkerti pályát és lelátóját: a miskolci amerikaifoci-barátok kedvenc sportáguk ötödik éve létező helyi reprezentánsait ünnepelhették, akik a klubtörténet negyedik, a Divízió 2-ben töltött bajnokságát aranyéremmel ünnepelték. A kupát, mint már korábban tudható volt, az ez alkalomra idelátogató Tóth László MAFSZ-elnök nyújtotta át, míg az aranyérmek, továbbá az egyéni elismerések (MVP Imricskó Péter, legjobb védő Nagy Levente) átadásában Orosz Lajos, a városi önkormányzat alpolgármestere segédkezett.


Végezetül rögzítsünk még egy apró érdekességet, csak a történelemkönyvek kedvéért. Nota bene, a fotók és videók későbbi nézegetését és értelemzését is megkönnyíti, ha nem feledjük, ez alkalommal a párharc mindkét résztvevője Steelers-mezben lépett pályára. A különös jelenség oka, hogy mint ismeretes, a miskolciak a közelmúltban új szerkót csináltattak maguknak, minőségibb anyagból, szebben csillogó gúnyákat - ám amelyek színösszeállítása, mintája erősen emlékeztet arra, amit a közvélemény a Wolvesnál szokott meg. A Wolves 2 pedig nem tudott vendégcsapatként úgynevezett váltómezt felmutatni - noha ilyesmi megléte a bajnoki kiírás szerint elvárás -, így hogy ne legyen mindkét oldal megkülönböztethetetlen módon fekete-pirosban, a vendégek elkérték kölcsönbe a hazaiak régi mezeit: az ezüst pirosakat. Így a kettes számú Farkasok valódi kilétét a képi dokumentumokon tulajdonképpen csak a fekete sisak és rajta a W betű teszi egyértelművé a kíváncsi utókor számára.

A média is érdeklődéssel kísérte az idei fejleményeket, így a mostani meccset is: a városi tévések elsőként Imricskó Pétert, az MVP-t állították kamerájuk elé



A mérkőzésről készült videóösszefoglaló, valamint a városi tévé (MiTV) Sportpercek című műsorának riportja megtekinthető Galéria rovatunkban (de jelen cikkünk alsó sávjában is), Bátori Péter fotóriporter képsorozatai pedig ugyancsak ott (itt és itt) találhatók.


 

A városi hetilap, Minap Bajnokavatás kiütéssel címmel írt a meccsről.
A liga honlapja, a mafl.hu az alábbi helyszíni tudósításban számolt be a történtekről:
Méltó módon ünnepelt a Steelers
A cikk szerzője Koroknai Gergely, az illusztrációkat - így az alanti fotót is - Bratincsák Péter készítette.




További eredmények a csoportból a mostani hétvégéről:
Tata Mustangs - Budapest Eagles   15-6
Fehérvár Enthroners - Budapest Cowboys 2   42-0
(vihar miatt idő előtt lefújva) 


 

Miskolc Steelers - Budapest Wolves 2   52-0
Bajnok az Acélcsapat!





A hétvége történéseiről a városi televízió (MiTV) Sportpercek című keddi műsora is beszámolt, a meccsösszefoglaló mellett megszólaltatva Imricskó Pétert (#81), Nagy Leventét (#56) és Száraz Zsoltot is.




mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 31-38

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 28-7

július 2.:
ELŐDÖNTŐ
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 26-13

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl




--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
4
0
150:51
Budapest Cowbells2
2
101:121
Budapest Wolves2
2
92:105
Miskolc Steelers1
3
87:120
Győr Sharks1
3
79:112



:








edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs