Wild card: Jászberény Wolverines - Miskolc Steelers 30-25

Rengeteg hibával tarkított és sok izgalommal járó mérkőzésen maradt alul a miskolci vendégcsapat szombat délután. A Div. II - Div. III „randevú” keretében, az úgynevezett wild card meccsen a Steelers többször megnyerhette volna a derbit, sőt, az utolsó percekben teljes joggal győztesnek érezhették magukat az Acélosok és őket elkísérő drukkereik. Ám akkor az NFL-es tévéközvetítésekben is ritkán látható rendkívüli fejleménynek lettek szenvedő áldozatai... Alig öt másodperccel a lefújás előtt kapta meg a jól hajrázó, de még mindig 1 pontos hátrányban lévő hazai gárda az utolsó támadás lehetőségét. És bármennyire figyelni igyekezett az ellenoldali védelem az egyetlen lehetséges playhívásra, a kétségbeesetten hosszú passzra, a „Hail Mary” elképesztő módon sikeresnek bizonyult, 60-70 yardos elkapás végén pedig a jászberényi játékos beért az end zone-ba; TD - és elképesztő szerencsével, no meg tiszteletre méltó eltökéltséggel a Wolverines kicsikarta a már elveszettnek hitt győzelmet. Miskolci oldalon maradt a sírás, az elkeseredés, a végtelen csalódottság érzése...
A találkozó kimenetelének lehetséges következményeiről később számolunk be, amiként a mérkőzés alakulásáról is. (Addig egyre bővülő gyűjteményét adjuk a sajtóban megjelent tudósításoknak.)


Jászberény Wolverines - Miskolc Steelers 30-25 (12-15, 6-0, 0-7, 12-3)
Lehel-pálya, 100 néző
Miskolci pontszerzők: Lakatos Bence (elkapás, Farkas Bence passzából, TD), Roza László (extrapont-rúgás), Lakatos Bence (futás, TD), Lakatos Bence (elkapás, Farkas Bence passzából, 2 pontos extra), Farkas Bence (irányítófutás, TD), Horváth Csaba (extrapont-rúgás), Horváth Csaba (field goal).
Apró kuriózum a megannyi érdekességgel és meglepő hibával tarkított mérkőzés statisztikájából: sikeres rúgást (FG és EXT) kizárólag a Steelers kickerei produkáltak a hatvan perc alatt Apró kuriózum a megannyi érdekességgel és meglepő hibával tarkított mérkőzés statisztikájából: sikeres rúgást (FG és EXT) kizárólag a Steelers kickerei produkáltak a hatvan perc alatt


A kickoff.hu weboldalra és a meg1yard.blog-ra készült tudósítás szövege az alábbi:

Hail Mary lett "Lehel kürtje"
Történelmet írt a Jászberény, úgy győzte le a Miskolcot a wild cardon

A másod- és a harmadosztály erre predesztinált csapatai küzdöttek párhuzamosan a Div. I döntővel szombaton délután (senki sem érti, miért pont aznapra, egy időpontra került két fontos meccs...), wild card mérkőzés keretében, eldöntendő, ki melyik divízió sorsolásán kell hogy izguljon majd 2010-ben. A Steelers nagyobb rutinjától, a Wolverines nyilvánvaló lelkesedésétől várhatta a sikert. Mint a négyszer tizenöt perc alatt kiderült, bármelyik meghozhatta volna az eredményt egyik vagy másik fél számára, végül mégis a szerencse és tegyük hozzá, a töretlen akarat hozta meg a diadalt. Történetesen a hazaiak számára: az óra abban a minutumban járt le, amikor hozzájuk került az egyébként váltva birtokolt vezetés.

A szinte megszámlálhatatlan fumble-t, néhány interceptiont és blokkolt puntot hozó találkozón, mint látható, volt feszültség bőven mindkét oldal képviselőiben. Ehhez képest feltűnő, hogy a büntetések aránya yardban 85-165-re jött ki a végén, nehéz eldönteni, vajon a steelersesek tudták kevésbé kontrollálni mozdulataikat, avagy a játékvezetőknél keresendő a "hiba" oka.

Az eredmény is hektikusan alakult, 0-6 után már 7-6-ra a vendégek vezettek, aztán 12-7 "ide", majd 12-15 "oda", de félidőben már megint 18-15.

A második félidőben beigazolódni látszott, amit a miskolciak előzetesen reméltek, nevezetesen hogy ellenfelük árad el hamarabb és jobban, egyre inkább átvették az irányítást. Pontgyártásukat azonban nehezítette, hogy leggólképesebb elkapójukat (aki az addigi 6+6+2 pontjukat szerezte) kellett már az első játékrészbe mentővel kórházba vinni; ugyanabban a kocsiban sajnálatos módon egy jászberényi linebackernek is el kellett hagyni bokasérüléssel a pályát (később a meccs folyamán még egy további társának is). Tehát elhúzni látszott a Steelers 25-18-nál, de előjött az idei örök probléma: hogy a végét rendre elontják az Acélosok. A Wolverines élt a lehetőséggel, de amikor 25-24-es hátrányuknál az extrapont-kísérlet sikertelen lett, s két perccel a lefújás előtt a vendégek indíthattak támadó drive-ot, aligha adott volna valaki akár egy fillért is a hazai győzelemért. Ám Fortuna másképp gondolta...

Mikor a Steelers ugyancsak sikertelen field goal-kísérlettel visszaszolgáltatta a labdát a Jászberénynek, egy rövid play után már mindössze 5 másodperc volt csak hátra. Mire elég ez? Tudjuk az NFL-közvetítésekből: egy Hail Mary passzra. S azt kell feltételeznünk, ilyen talán még nem is volt a sportág magyarországi történetében - a próbálkozás teljes diadalt hozott, hiszen mintegy 70 yardos TD-t eredményező elkapás lett belőle! Az óramutató pedig utolsót kattant... az "ultimate weapon", akárcsak ezer éve a kalandozó magyaroknál, bevált, ilymódon wild card-győztes a Wolverines, a Steelers oldalán látható arcokon pedig a hitetlenkedés váltakozott a felfoghatatlan elkeseredéssel, még hosszú órákon keresztül.


(Fotó: Ferencvári Csaba - Jászinfo)


A mafl.hu-ra az alábbi írás került fel, a Jászberény korábbi játékosa tollából, eredeti forrás a Wolverines saját honlapja:

Végletekig kiélezett harc a feljutásért
Szombat délután 13 órakor került sor Jászberényben a már várva várt osztályozó - úgynevezett wildcard - amerikai football mérkőzésre a Lehel Sport Kht. labdarúgó pályáján. A találkozó arról volt hivatott dönteni, hogy a Jászberény Wolverines - mint a Divízó III. ezüst érmese - és a Miskolc Steelers - mint a Divízó II. utolsó előtti helyezettje - közül melyik csapat folytathatja a másodosztályban a pályafutását.

A mérkőzés elején a Miskolc nyerte a pénzfeldobást és visszahordást választottak, tehát a hazai csapat indíthatta útjára a labdát kezdőrúgással. A vendégek a saját 20 yardos vonalukról kezdhették meg első támadásukat, és egyből elvesztették a labdát köszönhetően egy kiharcolt jászberényi fumble-nek, amelyet Fejes Árpád (#91) – a hazai védelem csapatkapitánya - hordott vissza a miskolci 5 yardos vonalig. Innen már hozták a Rozsomákok a kötelezőt, Bábosik Péter (#4) irányító futásával megszerezve a vezetést (6-0), mely után azonban rúgott extra pont kimarad. Nem maradt sokáig válasz nélkül a megszerzett előny, egy szépen fölépített drive végén egy passzolt touchdownnal egyenlített a Steelers Lakatos Bence (#82) révén (a passzt Farkas Bence (#7) adta), és a sikeres extra rúgásnak köszönhetően át is vették a vezetést (6-7).
A gyors pontváltás maradt jellemző továbbra is a találkozó elején, hiszen a következő támadásból Balogh Kornél (#13) váltotta pontokra irányítója passzát, ismét vezetéshez juttatva ezzel a Jászberényt (12-7), miután a két pontot érő extra során futással próbálkoztak a hazaiak, sikertelenül. Az első negyed ezzel véget is ért.

Nem estek kétségbe a vendégek sem a bekapott pontoktól, és a második negyedben újra fordítani tudtak, egy megvariált futójáték és a sikeresen elkapott kétpontos után – a futást és a kétpontost is Lakatos értékesítette - immár három ponttal vezettek (12-15). A rengeteg labdavesztéssel tarkított mérkőzésen ezután sem volt megállás, Keresztesi Norbert (#53) halászott le egy miskolci passzt a Jászberény védelméből, majd ismét hatékonyan dolgozott össze a Bábosik - Balogh duó, amely akció végén végül Balogh Kornél szerezte meg saját maga második, csapata harmadik touchdownját (18-15). Az extrát ezúttal is két pontért próbálta meg az ellenfél end zone-jába juttatni a Rozsomák alakulat, ám Farkas Gyula (#31) kezéből az utolsó pillanatban kihullott a labda, így végül 18-15-ös mérkőzésállásnál vonulhattak félidőre a csapatok.

A folytatásban úgy tűnt, hogy a Miskolcnak tett jobbat a félidei megbeszélés, hiszen a jászberényi csapat támadásának sikeres kivédekezése után egy gyönyörű irányító futással (Farkas Bence) gyarapították már meglévő pontjaik számát és sikeres extra rúgás után már újra az Acélosok álltak győzelemre (18-22). Ezzel a momentummal a csapatok el is érték az addigi leginkább pontszegény negyedet, a mérkőzés ezen szakaszában főként a védelmek domináltak, valamint a már említett labdavesztések tették izgalmasabbá a találkozót a mintegy 200 fős nézősereg számára.

A negyedik negyedre fordulva a Miskolc sokkal magabiztosabbnak látszott. Tehették ezt, hiszen négy pontos előnyük bíztatónak tűnt ekkor. A jászberényi védelem ekkorra már jobban muzsikált, három miskolci játék kivédekezése után a vendégek negyedikre egy három pontot érő mezőnygól kísérlettel próbálkoztak, amelynek sikeressége meg is hozta számukra a várt eredményt, immár egy touchdownnyi és egy extra pontnyi távolságra húztak el, az ekkor igencsak letörtnek tűnő Rozsomákoktól (18-25). Horváth Csaba (#3) mezőnygólja után kevés volt már csak hátra a találkozóból, de a Wolverines támadó alakulata ismét a sarkára állt. A következő támadás sorozatukból ismét megközelítették pontokban ellenfelüket: Bábosik Péter – a csapat irányítója – ezúttal öccsét, Bábosik Dénest (#81) találta meg egy gyönyörű passzal, aki meg sem állt egészen a miskolci célterületig (24-25). A hátralévő nagyon kevés játékidő és az egy pontos hátrány miatt a Rozsomákok ezúttal is két pontos extrával próbálkoztak, megint csak sikertelenül. Ekkor úgy tűnt a Steelers megnyerheti a mérkőzést, egy sikeresen végigvezetett drive-val könnyedén behúzhatták volna a találkozót. Nem így gondolta azonban a Wolverines, és ezzel kezdetét vette a dráma a pályán. A hazai védők sikeresen állították meg a miskolci játékokat, így az utolsó másodpercekben még volt egy kevés ideje a hazai támadóknak. Végül ez a pár másodperc egészen pontosan hármat jelentett, és a Rozsomák-támadók a saját 30 yardos vonalukon álltak. Valljuk be: elég kilátástalannak tűnt a helyzetük! Bábosik azonban ismét megrázta magát és egy utolsó kétségbeesett passzt indított el hosszan a levegőben… Ez az egy lehetséges variáció jöhetett szóba a fordításhoz, a Miskolc mégsem készült rá eléggé, hiszen a passz ismét Bábosik Dénest találta meg, akit már nem tudtak leszerelni az end zone előtt (30-25). A három másodperc természetesen ez idő alatt lepergett, így már nem volt szükség extra pontokra, végül tehát 30-25-re nyerte meg a mérkőzést a Jászberény Wolverines AFC, kiharcolva ezzel a fentebbi osztályban való indulás jogát.

Drámai csatában nyert tehát a Wolverines, Balogh Kornél és Bábosik Dénes egyaránt 2-2 elkapott touchdownt jegyezhettek, míg Bábosik Péter 4 passzolt és egy futott TD-t könyvelhetett el magának ezen a mérkőzésen. A túloldalon Lakatos Bence volt a legeredményesebb két TD-vel.
A szezon azonban még nem ért véget a Rozsomákok számára, 2009.11.14-én szombaton Junior csapatuk lép pályára a Junior kupa döntőjében Budapesten a Wolves ellen, az érem tehát már náluk is biztos, a kérdés csak az, hogy milyen színben fog csillogni.

Fábián Viktor


mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 31-38

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 28-7

július 2.:
ELŐDÖNTŐ
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 26-13

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl




--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
4
0
150:51
Budapest Cowbells2
2
101:121
Budapest Wolves2
2
92:105
Miskolc Steelers1
3
87:120
Győr Sharks1
3
79:112



:








edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs