Falak és falemberek

(Egy ingatlanpiaccal és építőiparral-építészettel foglalkozó folyóirat számára íródott ez a végül soha meg nem jelent rövid riport. Az apropót a szavak és fogalmak az az összecsengése kínálta, amit a fenti cím tükrözni igyekezett.)

A falemberek korántsem „falból” állnak ott, ahova állítják őket. A fal szerepe két területen kiemelten fontos, és az építészet-építőipar mellett a másik az amerikaifutball.

Akik nem ismerik közelebbről ezt a mostanában világszerte, így nálunk is terjedő, s mind népszerűbb különleges sportágat, alighanem előítéletekkel tekintenek a pályán egymással szemben felálló, majd egymásnak „szaladó” bukósisakos „hústornyokra”, s ez az alaptalan előítélet leginkább talán épp a magyarul falembernek nevezett lineman-eket sújtja. Aki viszont ismerős az amifoci háza táján, látott meccseket tévében vagy élőben - hiszen néhány éve Miskolcon is van csapat -, tudja, hogy lineman-ek alkotják mind a defensive, mind az offensive falat (line), s szerepük szinte túlértékelhetetlen a játék hatékonysága szempontjából. A név nem véletlen: valósággal úgy kell állniuk az ellenoldali rohamokat, mint egy jól megépített téglafalnak. De mondhatunk betont is.
- A mi feladatunk a dinamikus futóemberek előtt utat nyitni, az ellenfél védelmét visszaszorítani az ő célterületük felé. Ez fokozott testi erőt, komoly koncentrációt, nagy odafigyelést igényel - foglalja össze a lényeget, leckeszerűen „felmondva” a feladatuk tankönyvi definícióját a Miskolc Steelers keretének támadó falembere, a center Gável Iván.
- A csapat legintelligensebb része - teszi hozzá büszkén, ami megintcsak a kívülállóknak tűnhet csak paradoxonnak, hiszen a szívesen citált példa szerint az NFL, az amerikai profi bajnokság játékosválogatásán (draft) elvégzett szellemi tesztek rendre éppen az offensive lineman-eknek sikerülnek a legjobban.
„Nekünk kell a legfegyelmezettebben játszani, minket sújt a büntetés, ha a játék indítása előtt bemozdulunk, minket szid a közönség, ha hibázunk.” „Nekünk kell a legfegyelmezettebben játszani, minket sújt a büntetés, ha a játék indítása előtt bemozdulunk, minket szid a közönség, ha hibázunk.”

Ivánnal és két társával a Steelers szokásos heti négy edzésének egyikén beszélgettünk; három idei bajnokin túllépve a következő rivális, az Eger Heroes fogadására készültek; ezt a győzelmet azóta be is gyűjtötte a csapat. Hunyadi Gábor és András pikáns módon éppen a hevesi megyeszékhelyről igazoltak ide nemrég, úgyhogy számukra kettős volt a tét május 17-én.
- Nekünk kell a legfegyelmezettebben játszani, minket sújt a büntetés, ha a játék indítása előtt „bemozdulunk”, minket szid a közönség, ha hibázunk - sorolja Gábor a rájuk háruló nehézségeket. Ő centert, illetve jobb oldali guardot vagy tackle-t szokott játszani. András elmeséli, otthonról ketten kocsiznak el Miskolcra másnaponta délután; jelenleg egyikük sem dolgozik, végzettségük cukrász, illetve szakács. (Halkan tesszük hozzá, alkatuk is láthatóan ezekhez a szakmákhoz passzol, ami a falember-posztokon amúgy elengedhetetlen.) És hogy miért jöttek át Egerből? - Itt megvan a kellő csapatszellem, komolyabb az edzés, ahogy a cél is, a rájátszás kivívása. Nekünk még be kell illeszkednünk, a második itteni edzésünk után már meccset játszottunk, én mindjárt kezdőként, bár a második play után lehozott az edző.

Egészen közvetlen tapasztalatai vannak az igaz falakról és fontos szerepükről riportunk centerének. Gável Ivánék mostanában keresgéltek, majd találtak és vásároltak meg egy új építésű lakást a Győri kapuban. A benyomásai általában negatívak.
- Elégedetlen vagyok, leginkább a kivitelezés minősége miatt. Nincs sehol egy egyenes fal, egy derékszög, nem folyik le rendesen a víz a teraszról... Egy társasházban találtunk végre otthont hosszas keresgélés után. Választásunkat elsősorban a lakás elosztása és fekvése befolyásolta, de megnehezítette a döntést a sok rosszul kivitelezett ingatlan, melyek közül a „legkevésbé rosszat” igyekeztünk megtalálni. Azonban mi sem kerülhettük el a kivitelezői „meglepetéseket”, például a késve behelyezett az ajtótokokat, a burkolási problémákat... S hogy miért választottuk végül ezt? A növekvő család miatt. Ez volt kellően nagy méretű.
 
Balogh Attila

mérkőzések

2022 HFL,
alapszakasz:

április 24.:
Miskolc Steelers - Győr Sharks 28-25 h.u.


május 21.:
Miskolc Steelers - Budapest Cowbells 21-29


június 11.:
Miskolc Steelers - Budapest Wolves 31-38

június 18.:
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 28-7

július 2.:
ELŐDÖNTŐ
Fehérvár Enthroners - Miskolc Steelers 26-13

július 16.:
DÖNTŐ - XVI. Veolia Hungarian Bowl




--------------------------------
2021 Divízió I,
alapszakasz:

április 10.:
Miskolc AFT - VSD Rangers 16-14


április 25.:
Miskolc AFT - Dabas Sparks 8-21


május 9.:
Miskolc AFT - Eger Heroes 56-14


május 29.:
DEAC Gladiators - Miskolc AFT 6-49


június 20.:
Budapest Cowbells II - Miskolc AFT 0-55


július 4.:
ELŐDÖNTŐ
Miskolc AFT - Budapest Titans 42-2


július 17.:
DÖNTŐ - Pannon Bowl
Miskolc AFT
- Budapest Cowbells II 43-22

bajnokság

2021, TD Store Divízió I keleti csoport, alapszakasz

W
L
point
Fehérvár Enthroners
4
0
150:51
Budapest Cowbells2
2
101:121
Budapest Wolves2
2
92:105
Miskolc Steelers1
3
87:120
Győr Sharks1
3
79:112



:








edzések

Miskolc, rendőrtiszti iskola pályája (Szentpéteri kapu)

felnőtt/junior kedden és csütörtökön 18-20 óra között

Nagyobb térképre váltás


A sportág iránt újonnan érdeklődőket is a fenti időpontokban várja a klub; előzetes információ: info@miskolcsteelers.hu

Tagdíj: havi 5 ezer forint (újaknak az első hónap ingyenes)
2009 © by aaa kommunikáció - koncept - design - program
Balogh Attila
Tellinger András
Gerendai Balázs